Hlavní obsah

Fobie mohou být jen vzpomínky zděděné po předcích

Novinky, pst

Nový výzkum naznačuje, že dokonce i vzpomínky mohou být předány na další generace prostřednictvím genetických spínačů, které obsahuje zárodečná DNA. Tento mechanismus může být i zdrojem lidských fobií.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Vědci podle serveru Telegraph dlouho předpokládali, že vzpomínky a naučené zkušenosti, získávané během života, musí být předány prostřednictvím výuky dalších generací nebo prostřednictvím osobní zkušenosti. Výzkumný tým na lékařské fakultě Emory University v Atlantě prokázal, že myši jsou schopné předat naučené informace i zkušenosti se stresujícím zážitkem - v tomto případě vůni třešňového květu - na další generaci.

Fobie, kterými lidé v různé míře trpí, se tak zdají méně iracionální, protože může jít o součást zděděného obranného mechanismu. Například strach z pavouků může být výsledkem několika děsivých střetnutí rodových předků s pavoukovcem.

„Naše výsledky nám umožňují posoudit, jaký vliv mají zkušenosti rodičů před početím potomka na strukturu a funkci nervového systému následných generací,“ uvedl doktor Brian Dias z oddělení psychiatrie na Emory University.

Potomci myší měli strach z vůně třešní

Ve studii, která byla zveřejněna v časopise Nature Neuroscience, výzkumníci učili myši bát se vůně třešňového květu pomocí elektrických šoků. Potomci těchto myší se hrozili vůně třešňového květu ve srovnání s neutrálním zápachem, přestože žádné šoky nedostávali. Následující generace reagovala podobně.

Výzkumníci zjistili, že mozky myší naučených strachu z vůní třešní vykazují strukturální změny v oblastech, které souvisejí s detekcí pachů. To naznačuje, že zkušenosti se nějak přenášejí - kódují - z mozku do genomu.

Vědci nyní doufají, že tomuto přenášení informací přijdou na kloub a provedou pozorování i u lidí. Aby byla situace ještě komplikovanější, jiné výzkumy ukazují, že u laboratorních zvířat určité programování DNA probíhá i po narození potomků - prostřednictvím mateřského mléka.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám