Hlavní obsah

Klausova asociace žádá zveřejnění seznamu škol, kde se podvádělo u maturity

Právo, jim

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Asociace aktivních škol, v jejímž čele stojí ředitel Prvního obnoveného reálného gymnázia Václav Klaus mladší, žádá státní orgány o okamžité zveřejnění škol, kde se prokazatelně podvádělo u státní maturity.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Václav Klaus mladší

Článek

„Dle informace vysoce postaveného pracovníka České školní inspekce zveřejněné na konferenci Asociace aktivních škol (15. listopadu 2013) došlo na asi osmi procentech středních škol v roce 2013 k podvádění u státních maturit. O jaké školy se jedná, je však prý tajné,“ stojí v tiskové zprávě asociace.

Dále v ní asociace žádá, aby státní orgány veřejně sdělily, jaká opatření vůči podvádění přijaly, pokud vůbec na nějaká opatření došlo.

Asociace rovněž vyzvala ostatní školní spolky, aby se k výzvě připojily.

Když jsou veřejné soukromé hovory premiéra...

„Daňoví poplatníci platí stovky miliónů korun pro projekty ‚zlepšující‘ české školství a ‚cesty ke kvalitě‘ a podobně. Asociace se domnívá, že je lepší konat svou práci (Česká školní inspekce, krajské a státní orgány) – vyzdvihovat příklady dobré praxe a zasahovat v případě praxe špatné či praxe přímo proti duchu celého smyslu vzdělávání (jako v tomto případě),“ zdůvodnila asociace v prohlášení.

„Zcela veřejně si můžeme v denním tisku číst neveřejné hovory bývalého předsedy vlády (získané odposlechem). Představu, že například toto je veřejné, kdežto seznam podvádějících škol je tajný, považujeme za neuvěřitelnou,“ doplňuje zpráva asociace, která zastřešuje stovku středních a základních škol.

Centrum pro přípravu maturit (Cermat) letos po jarních maturitních zkouškách podezíralo 12 škol, že se na nich podvádělo. Například některé slohové práce byly stejné. Cermat na dotyčné školy vyslal Českou školní inspekci, která měla dohlédnout na to, aby se podvody neopakovaly.

Reklama

Výběr článků

Načítám