Hlavní obsah

Sonda zachytila masivní erupci na Slunci

Novinky, vps

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Americký úřad pro letectví a vesmír (NASA) minulý týden zveřejnil video, jež zachycuje masivní erupci na Slunci. Natočila ji sonda Solar Dynamics Observatory (SDO) a podle úřadu byl proud plazmy dlouhý přes 300 tisíc kilometrů.

BEZ KOMENTÁŘE: Erupce na SlunciVideo: NASA

 
Článek

Technici z NASA zkombinovali k vytvoření videa záběry ze dvou dnů, konkrétně se jedná o 29. a 30. září. Pocházejí ze sondy SDO, která neustále sleduje aktivitu Slunce na několika vlnových délkách. Různé délky umožňují zachytit různé aspekty událostí, jež se na Slunci dějí.

„Červená část videa zvýrazňuje plazmu při teplotě asi 50 tisíc stupňů Kelvina, je to dobré pro pozorování erupcí a také jejich předchozího formování,“ stojí ve zprávě NASA.

Žluté snímky ukazují teploty kolem 555 tisíc Kelvinů a je na nich vidět materiál, který se vyskytuje podél siločár slunečního magnetického pole. Na videu jsou vidět jako žluté smyčky v oblasti exploze.

Na začátku videa se nachází také hnědá pasáž zachycující teplotu jednoho miliónu Kelvina, na níž je erupce vidět nejlépe.

Reklama

Související témata:

Související články

Nastává období chladu, tvrdí ruští vědci

Globální oteplení, o němž se v posledních letech vedou vzrušené debaty ve veřejnosti i v odborných kruzích, možná nebude tím, co naši planetu čeká. Naopak...

Výběr článků

Načítám