Hlavní obsah

Rudého obra vzdáleného 1200 světelných let se povedlo detailně vyfotit

Astronomům z Evropské jižní observatoře (ESO) v Chile se podařilo pořídit podrobné snímky červeného obra a mlhoviny kolem něj, vzdálené 1200 světelných let. Snímky nenabízí jen malebné pohledy na vesmír, řekl agentuře Reuters španělský vědec Fernando Comeron.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Teleskop zachytil detailně mlhovinu vzdálenou 1200 světelných letVideo: ESO, Reuters

 
Článek

Neobvykle podrobné snímky zachycují ochlazující se plynnou a prachovou mlhovinu, která se tvoří kolem rudého obra IC 2220 s tím, jak hvězda ve své pozdní fázi ztrácí svoji hmotu. Její objevitelé, Britové Paul Murdin, David Allen a David Malin nazvali útvar Toby Jug z anglického označení pro pivní džbán s uchem, což je tvar, který jim mlhovina vzdáleně připomíná.

„Nejsou to jen spektakulární obrázky v barvě pro estetickou potěchu. Je v nich také obrovské množství informací, detailně nás zpravují o složení a vývoji vesmíru a jeho vztahu k nám. Rudý obr tvoří mlhovinu, přičemž se tvoří i mezihvězdný prach, který je základním materiálem při vzniku planet a veškerých jevů na jejich povrchu, tedy včetně nás lidí. Ve své podstatě jsou naším počátkem,“ okomentoval objev Comeron.

Mlhovinu s rudou hvězdou se podařilo zachytit prostřednictvím velkého teleskopu VLT v chilské observatoři Paranal. Zařízení umožňuje astronomům pozorovat až 25krát větší detaily než skrze „běžné“ teleskopy. VLT je v plném provozu od roku 2000. ESO už pracuje na vývoji jeho nástupce, E-ELT, tedy extra velkého teleskopu. Toto „největší oko na nebi“ má být zprovozněno v příštím desetiletí.

Červený (nebo rudý) obr je hvězda ve své pozdní fázi, v jejímž jádru dojde k přeměně vodíku na helium, načež se expanduje a promění se v mlhovinu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám