Hlavní obsah

NASA rekrutuje po celém světě lovce mraků

Novinky, pst

Americký Národní úřad pro letectví a kosmonautiku (NASA) žádá uživatele chytrých telefonů, aby mu pomohli prostřednictvím aplikace CloudSpotter monitorovat mraky. S touto armádou agentů chce NASA zpřesnit výzkum oblačnosti v pozemské atmosféře a její vliv na klima.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Aplikace umožňuje uživatelům fotografovat mraky a rozeznat jejich typ. Pozemní pozorovatelé tak umožní zpřesnit informace, které poskytují družice na oběžné dráze.

Program sledování klimatu Ceres totiž využívá tří satelitů s řadou nástrojů, které měří například množství slunečního záření, které se od zemského povrchu odráží zpět do vesmíru a s tím tedy intenzitu skleníkového efektu.

Mraky tato měření výrazně ovlivňují. "Například v oblasti Černého lesa v Německu budou stromy odrážet sluneční paprsky jen slabě. Pokud se však vytvoří oblačnost, bude odraz mnohem silnější," citoval deník The Guardian Lin Chambersovou z NASA. Rozdíl teplot s mraky a bez nich, může být i kolem deseti stupňů Celsia.

Aplikace posílá fotografie společnosti Cloud Appreciation, která identifikuje typ mraku. Tato informace spolu s udáním času, data a místa putuje k odborníkům z programu Ceres.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám