Hlavní obsah

Zemi mine 31. května asteroid o délce 2,7 kilometru, při srážce by vyhladil veškerý život

Právo, Novinky, roš, jky

Naši planetu mine 31. května velký asteroid, který by při srážce znamenal konec života na Zemi. Měří totiž 2,7 km, ale naštěstí jeho nejbližší vzdálenost k Zemi bude téměř 5,8 miliónu kilometrů, což je asi patnáctkrát víc, než kolik nás dělí od Měsíce.

BEZ KOMENTÁŘE: Animace průletu asteroidu 1998 QE2 kolem Země

 
Článek

Podle listu The Los Angeles Times astronomy velmi zajímá jeho původ. Povrch asteroidu nesoucího označení 1998 QE2 totiž pokrývá černá mazlavá látka, a tak se domnívají, že může být produktem komety, která prolétla příliš blízko Slunce.

Druhou možností je, že jde o kámen, který se vymanil z asteroidového pásu na oběžné dráze Marsu či Jupiteru, napsal list. Dva obří radarové teleskopy se tak připravují do pozoru. Jak 70metrový teleskop Goldstone, tak i obří teleskop v observatoři Arecibo v Portoriku (305 metrů).

Pozorování asteroidu o délce zhruba 27 fotbalových hřišť je pro astronomy velkou událostí. Díky vysoké kvalitě teleskopů budou schopni rozlišit na asteroidu objekty o velikosti 3,5 metru. Měli by se tak dozvědět důležité informace o původu asteroidu, jeho tvaru a rotaci, uvedl Lance Benner z NASA.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám