Hlavní obsah

Nastává období chladu, tvrdí ruští vědci

Právo, aa

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Globální oteplení, o němž se v posledních letech vedou vzrušené debaty ve veřejnosti i v odborných kruzích, možná nebude tím, co naši planetu čeká. Naopak přijde ochlazení, uvádějí ruští vědci. Pokles teplot podle nich nicméně nebude zničující, uklidňují.

Článek

Sluneční aktivita podle pozorování expertů petrohradské observatoře Pulkovo začíná slábnout, což podle nich znamená na 200 až 250 let pokles průměrných ročních teplot. Slunce mění svou aktivitu v několika cyklech – 11letém, 90letém a 200letém. Právě start toho posledního nyní Rusové signalizují.

Vlivů je celá řada

"Situace není tak jednoduchá," tvrdí Jurij Nagovycin z Pulkova. "Ochabne-li sluneční aktivita, neznamená to automaticky pád teplot," vysvětluje.

Podle experta klima ovlivňuje řada faktorů včetně pevnin, atmosféry, oceánu či ledovců. Podíl sluneční činnosti činí v tomto mixu jen 20 procent. "Takže zatímco na Zemi už proces změn probíhá, sluneční činnost, respektive její pokles může nastartovat některé další dílčí posuny," připouští Nagovycin.

"Slunce se nyní uklidňuje, ale jedenáctiletý cyklus významnou změnu nezpůsobí, jeho vliv tvoří jen 1-2 procenta. Teprve dvousetletý se projeví v globálním klimatu znatelněji, ale pořád jen asi z 50 procent. Dvousetleté období snížené aktivity, které přijde možná v letech 2030–40, ale nebude mít takové dopady jako v závěru 17. století," říká s odkazem na tzv. malou dobu ledovou, která tehdy zasáhla planetu.

Těžba v Arktidě ohrožena nebude

Obavy z dopadu chladné budoucnosti v souvislosti s komplikacemi zpřístupnění bohatství Arktidy jsou přitom přehnané, soudí expert. Klimatická změna a opětné posílení arktické ledové pokrývky nesníží možnosti těžby ropy či plynu z šelfu. Nezabrání ani využití severní námořní cesty.

Podle stanice Hlas Ruska (VoR) také britští a američtí vědci naznačují, že předpovědi globálního ochlazení nejsou bezdůvodné. I oni polemizují s obavami, že by změna klimatu mohla komplikovat využití nerostného bohatství Arktidy.

Ledová pokrývka Severního ledového oceánu se tenčí a brzy se úplně ztratí. „Média, která ráda zjednodušují, už malují obrázky pomerančovníkových plantáží na Sibiři. Teď zas líčí, že všemu bude konec,“ píše VoR.

„Za posledních 30 let se možnost plavby severně od asijské a americké pevniny nikdy neotvírala tak brzy a nezavírala tak pozdě jako nyní,“ říká Igor Daviděnko. Dokazuje to statistika – loni touto cestou proplulo rekordních pět miliónů tun nákladu. Také Rusko připravuje ledoborce nové generace, což podle stanice znamená, že předpokládané ochlazení klimatu cestu neohrozí.

Reklama

Výběr článků

Načítám