Hlavní obsah

NASA chce odchytit asteroid, přitáhnout ho k Měsíci a prozkoumat

Americký Národní úřad pro letectví a vesmír (NASA) plánuje, že vyšle kosmickou loď k malému asteroidu, přitáhne ho a umístí blízko Měsíce tak, aby ho mohl zkoumat. V pátek to uvedl demokratický senátor a bývalý astronaut Bill Nelson.

Foto: Profimedia.cz

Najít, chytit, přivézt zpátky. Ilustrační foto

Článek

Asteroid by měl být podle Nelsona nalezen a polapen v roce 2019. O dva roky později by se k němu měli pomocí nové lodi Orion, která je nyní ve vývoji, dopravit čtyři astronauté a přistát u něj. Projekt by měl o čtyři roky uspíšit plán, o kterém informoval americký prezident Barack Obama a který spočíval ve vyslání člověka na asteroid poprvé v roce 2025. Tím, že se těleso přitáhne blíže, se podle Nelsona uskutečnění plánu významně ulehčí.

Příští rok chce Obama podle Nelsona do projektu vložit 100 miliónů dolarů (téměř dvě miliardy korun) na vyhledání vhodného asteroidu. Informace o rozpočtu mají být zveřejněny příští týden.

Foto: Profimedia.cz

Americký senátor a bývalý astronaut Bill Nelson

„Je to chytrý plán,“ prohlásil Nelson, který je šéfem senátního podvýboru pro vědu a vesmír, na konferenci v Orlandu. „Vyberte z asteroidů vhodného kandidáta. Pomocí robota ho chyťte a přivezte zpátky,“ shrnul lakonicky Nelson.

Podle Daniela Yeomanse, který v NASA šéfuje oddělení, jež se zabývá objekty blízkými Zemi, jsou možných kandidátů tisíce, najít jeden, který by byl ve správný čas na správném místě, však nebude snadné. Jak dále vysvětlil, mise, o níž se Nelson zmínil, bude dokonale bezpečná, pokud by se stalo, že by se asteroid dostal až do zemské atmosféry, shoří v ní.

Asteroid

Asteroid neboli planetka, je malé těleso většinou nepravidelného tvaru obíhající kolem Slunce nebo jiné hvězdy. V naší sluneční soustavě se taková tělesa nacházejí zejména v prostoru mezi Marsem a Jupiterem. Řada z nich je však i za dráhou Neptunu, kdežto jiné mohou křížit dráhu Země a dostávat se ke Slunci blíže než naše planeta. Za planetky se považují obvykle tělesa větší než 100 metrů. Menší se nazývají meteoroidy.

Nelson také uvedl, že plánovaný projekt je součástí testů úřadu na odklonění potenciálně nebezpečného asteroidu. Mise rovněž umožní trénink v rámci plánů na vyslání člověka na Mars.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám