Hlavní obsah

NASA připravuje invazi ježků na měsíc Marsu

Novinky, Pavel Stöckl

Připravovanou misi průzkumu měsíce Phobos na oběžné dráze Marsu přirovnávají vědci z NASA k populární hře "Angry Birds". Chtějí povrch měsíce bombardovat robotickými ježky, kteří budou svoji činnost koordinovat s mateřskou lodí.

Foto: NASA

Vizualizace ježků na měsíci Marsu Phobos

Článek

Ježci budou malí, kulatí roboti vybavení trny a budou využívat nízkou přitažlivost měsíce, který má jen 27 kilometrů v průměru. Gravitace na jeho povrchu je tak 1000 krát nižší než na Marsu, kde už probíhají mise robotických vozítek Curiosity a Opportunity.

"Nízká gravitace přináší pro konvenční rovery zásadní problém; je to pro ně prostředí s nulovou trakcí," vysvětlil Marco Pavone ze Stanford University citovaný serverem Space.com. Jinými slovy při požití podvozku s koly, by se robot nepohnul, protože tažná síla pohonu by se přes kola v kontaktu s povrchem přenášela jen minimálně. Kola by se tak jen protáčela.

Proto přišla NASA s konceptem ježků o průměru 0,6 metru, kteří jsou místo kol vybaveni rotujícími vnitřními disky. Tyto disky poháněné solární energií spolu s hroty zajistí pohyb robota po povrchu Phobosu. První funkční prototyp zařízení je už na světě.

Rotující disky jsou orientovány tak, aby umožňovaly přesný pohyb do jakékoli strany. Roboti, kterých má být pět až šest, se tak budou nejen kutálet, ale při rychlé rotaci budou schopni i skočit do vybraného místa.

Mise byla zatím nazvána Phobos Surveyor a počítá s rozpočtem 250 miliónů dolarů. Její harmonogram je otázkou rozpočtu NASA, počítá se s ní však v nadcházejících dvou dekádách.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám