Hlavní obsah

Největší urychlovač částic na světě bude dva roky mimo provoz

Velký hadronový urychlovač (LHC) Evropské organizace pro jaderný výzkum (CERN) se v březnu uloží na dva roky k "zimnímu spánku", aby poté mohl podávat maximální výkony. Sdělil to v pátek podle agentury AP mluvčí CERNu James Gillies.

Foto: Profimedia.cz

Podzemní část obřího urychlovače částic LHC

Článek

Největší a nejvýkonnější částicový urychlovač na světě by mohl po odstávce umožňovat ještě úžasnější objevy, než bylo loňské pravděpodobné zachycení takzvané "božské částice".

Gillies v pátek AP řekl, že opětovné spuštění zařízení za deset miliard eur (přes 250 miliard korun) v roce 2015 otevře dveře k pozorování "mimořádných jevů" a k vysvětlení dalších záhad.

Mluvčí upřesnil, že odstávka urychlovače pod švýcarsko-francouzskou hranicí má technikům umožnit seřídit LHC na jeho maximální konstrukční výkon tak, aby byl schopen simulovat děje po Velkém třesku před téměř 14 miliardami let.

Díky LHC vědci loni našli novou subatomární částici, možná takzvaný Higgsův boson, po němž vědci pátrali desítky let. Jde o jeden ze základních stavebních kamenů současné fyziky, protože vysvětluje, jak ostatní částice získaly hmotnost.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám