Hlavní obsah

Čeští vědci prokázali prospěšnost vína a posbírali prestižní ceny

Právo, Miroslav Homola

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nejvyšší mezinárodní organizace pro révu a víno, OIV, udělila v Paříži nejvyšší ocenění dvěma českým knihám s vinařskou tématikou.

Foto: Profimedia.cz

ilustrační foto

Článek

V kategorii víno a zdraví s první cenou odešla publikace Víno na zdraví, kterou autorsky zpracovala dvojice prof. MUDr. Milan Šamánek, DrSc., FESC., a doc. MUDr. Zuzana Urbanová, CSc. V kategorii vinohradnictví zvítězila učebnice Pěstování révy vinné – Moderní vinohradnictví vydavatele Grada Publishing, a. s., kterou napsal doc. ing. Pavel Pavloušek, Ph.D. Vznik obou knih finančně podpořil Vinařský fond.

Ústředním motivem knihy Víno na zdraví, která byla již v soutěži Vinařství roku 2010 vyhlášena nejlepší vinařskou knihou a získala ocenění Vindemia Libri, je téma konzumace vína a jeho vlivu na lidské zdraví. Již celá řada odborných studií potvrdila fakt, že pravidelné, ale střídmé pití kvalitního vína výrazně snižuje riziko akutního infarktu myokardu či cévní mozkové příhody.

Dalšími tématy knihy jsou informace o historii a použití vína v lékařství, čtenáři se také dozvědí, kdy je pití nebezpečné, jaké jsou přiměřené dávky a proč má střídmé pití blahodárný vliv na lidské zdraví.

Jako olympijská medaile

„Mám radost, že se knihám o víně z per našich autorů dostalo tak významného mezinárodního ocenění. My tu už dávno víme, že každodenní sklenka kvalitního moravského či českého vína našemu zdraví prospívá. Po přečtení knihy Víno na zdraví to budou vědět i všichni čtenáři a třeba jim tím přibude další důvod, proč se z našich skvělých vín těšit,“ řekl ing. Jaroslav Machovec, ředitel Vinařského fondu.

„Získat ocenění od nejvyšší mezinárodní vinařské organizace na světě je něco jako získat pro Českou republiku medaili na olympiádě. Získat tak obrovské světové ocenění vyváží ty hodiny práce po nocích nad vydáním knih,“ komentoval ocenění David Šťastný z Vinných sklepů Valtice, který knihu Víno na zdraví vydával.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám