Hlavní obsah

V Liberci vyvinuli unikátní látku, která zabije i virus HIV

Vědci Technické univerzity v Liberci v pondělí představili nový objev z oblasti nanomateriálů. Vyvinuli speciální vrstvu, která dokáže zničit bakterie, viry i houby. Na rozdíl od běžných dezinfekčních prostředků je její účinek dlouhodobý. Oznámila to vedoucí týmu medicínských aplikací Irena Lovětínská Šlamborová.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Univerzita si nechala nový roztok patentovat, zájem o něj projevilo několik firem. Na trh by se mohl dostat příští rok.

Materiál se nanáší ve formě roztoku a lze ho použít na podlahy, stěny, sklo, ale třeba i chirurgické rukavice, roušky nebo náplasti.

"Kouzlo spočívá v tom, že vrstva je pevnou vazbou vázána na materiál, na který roztok aplikujeme. Díky tomu, že se jedná o polymerní vrstvu v naprosto nepatrné tloušťce od 150 do 300 nanometrů, zůstává vrstva pevná a stabilní, pokud ji někdo mechanicky neodstraní," řekla vedoucí týmu. Materiál snese umývání, praní a další běžné ošetření. Třeba při aplikaci na textil vydrží až 50 vyprání, aniž by ztratil účinnost.

Aktivní složkou, která ničí bakterie, viry i houby, jsou kationty stříbra - kladná částice, která proniká do těla bakterie nebo viru, okamžitě reaguje s DNA a buňku zabije.

Zlikviduje i virus HIV

Mimo jiné se ukázalo, že vrstva efektivně ničí i vir HIV, a tak se nabízí její uplatnění na kondomech a v lubrikantech. Největší šance na uplatnění by podle Lovětínské Šlamborové měla být ale ve zdravotnictví. "Sužují nás stále víc velmi nepříjemné a nebezpečné bakteriální infekce, proti kterým je náš roztok velmi účinný," vysvětlila.

Materiál by se mohl využívat na operačních sálech, jednotkách intenzivní péče, na odděleních transplantačních či neonatologických. Velmi dobře se uplatní všude tam, kde se klade důraz na sterilní prostředí, kde jsou pacienti se sníženou imunitou nebo po operacích.

Zájem i ze zahraničí

Univerzita už si nechala nový roztok patentovat. "Chceme patenty rozšířit i do dalších zemí včetně Číny," řekl vedoucí oddělení nanotechnologií a informatiky Jiří Maryška. Bezprostředně po zveřejnění českého patentu projevilo zájem o uplatnění vrstvy několik firem, exkluzivní práva pro využití technologie získala společnost Pharma Future.

"Je velký zájem o využití ze zahraničí - ze Spojených států amerických, Německa i Číny," řekl obchodní ředitel společnosti Pavel Sedláček. Dodal, že materiál prochází v současné době nezávislým testováním, zkoušejí ho i nemocnice. Na trh by se podle jednatele firmy Petra Otepky mohly první produkty s touto vrstvou dostat už příští rok.

Reklama

Výběr článků

Načítám