Hlavní obsah

Americký vědec chce poslat na Zemi DNA z Marsu a oživit ji

– Washington

Známý nekonformní americký vědec Craig Venter je přesvědčen, že na Marsu je život. Chce proto na rudou planetu vyslat robota, který marťanskou DNA najde, přečte a data odvysílá zpět na Zemi, napsal portál Space.com.

Foto: Profimedia.cz

Povrch planety Mars

Článek

"Budou tam životní formy," tvrdí Venter, který bývá označován za genetického čaroděje. Jeho tým totiž před pěti lety oznámil první rozluštění genomu člověka, samotného Ventera.

Na základě dat přijatých z Marsu by vědci mohli mimozemský genom za mimořádné přísných bezpečnostních opatření "složit" v laboratoři.

"Lidé se bojí kmenu Andromeda," vysvětlil Venter s odkazem na stejnojmenné dílo amerického spisovatele Michaela Crichtona o tom, jak se na Zemi ve zřícené družici dostal smrtící mimozemský virus.

Venter není jediným, kdo uvažuje o podobně smělém plánu. Stejný nápad má i biotechnolog Jonathan Rothberg, který založil společnost Ion Torrent zabývající se sekvenováním ("čtením") genomů. Ion Torrent podle Rothberga pracuje společně s Harvardovou univerzitou a Massachusettským technickým institutem (MIT) na úpravě své genomové "čtečky" pro použití na Marsu. Jde o součást projektu amerického Národního úřadu pro letectví a vesmír (NASA) s názvem SET-G, jehož cílem je najít mimozemský genom.

Vyslání přístroje, který by na Zemi genetická data odvysílal, je podle universetoday.com řešením napjatého rozpočtu vesmírného programu. NASA podle všeho do roku 2030 neuskuteční misi s plánovaným návratem vzorků na Zemi. V roce 2018 by se ale k Marsu mělo vydat další vozítko, které by mohlo být čtečkou DNA vybaveno. Digitální přenos genetické informace navíc řeší nebezpečí havárie při přistání a následnou hrozbu kontaminace prostředí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám