Hlavní obsah

Přenos viru v zoo ze zeber na lední medvědy je podle vědců vážným signálem

Zoologické zahrady by si měly dát pozor na viry, které mohou "přeskakovat" z jednoho zvířecího druhu na jiný. Nečekané přenášení virů mezi zvířaty by mohlo představovat podle vědců citovaných BBC rizika pro ohrožené druhy chované v zoo.

Foto: Ina Fassbender, Reuters

Mládě ledního medvěda pod vodní hladinou v německé zoo ve Wuppertalu.

Článek

Odborníci ve studii otištěné v časopise Current Biology vyzývají k opatrnosti v reakci na smrt jednoho ledního medvěda, který se v německé zoo nakazil od zeber.

Většina patogenů je uzpůsobena na jednoho "hostitele", ale některé mohou mezidruhovou bariéru překonat. Jako příklad může sloužit chřipka. U ní se má za to, že se během své evoluce "stěhovala" mezi prasaty, ptáky a lidmi.

Mezinárodní tým vědců se pustil do detektivní práce za využití analýz DNA poté, co se v zoo v německém Wuppertalu záhadnou nemocí nakazili dva lední medvědi. Jeden zemřel, druhý zdlouhavé potíže překonal. Nakonec se expertům podařilo zjistit, že za nemocí stál virus, který se normálně vyskytuje u zeber.

Zatím ale není jasné, jak se medvědi od zeber nakazili. Na starosti je měli jiní ošetřovatelé a jejich výběhy jsou od sebe 68 metrů. Není tak pravděpodobné, že by příčinou byl přímý kontakt. Je však možné, že virus mohla přenést některá jiná zvířata, například myši či krysy.

"Nezdá se, že by tyto viry respektovaly hranice mezi druhy, a ve skutečnosti vlastně nevíme, jestli nějaké (hranice) mají," řekl profesor Klaus Osterrieder ze Svobodné univerzity v Berlíně.

Reklama

Výběr článků

Načítám