Hlavní obsah

Studentka mohla mít vyznamenání, ale rupla ve slohu. Zvažuje soud

Právo, Jiří Mach

Přestože státní maturity v nynější podobě mají už odpískáno, stále jitří emoce a někteří rodiče se chtějí se zvrtanou jednotnou zkouškou vypořádat razantně. Centrum pro přípravu maturit (Cermat) i ministerstvo školství může postihnout trestní oznámení, anebo i hromadná žaloba.

Foto: archiv, Právo

Článek

Jedním z rozhořčených rodičů je i matka maturantky Zuzany (jméno na radu právníka nechtěla zveřejnit, redakce ho zná), která se chystá kvůli šlendriánu se slohem bránit právní cestou. Jak sdělila někdejší vysokoškolská učitelka Právu, její dcera utrpěla psychicky a její rodina i finančně.

Dcera Zuzana, která vystudovala zdravotnické lyceum, už oslavovala s třídním profesorem a spolužáky úspěch u maturity a tiše se těšila na vyznamenání. Pak se ale začaly hrnout výsledky slohových prací a znejistilo ji, že jinak excelentní studentky z vedlejší třídy propadly. O den později stejně šokující zpráva zaskočila i ji.

Jednička, dvojka a krach

Ačkoli ve všech zkouškách uspěla na výbornou s výjimkou chemie, z níž dostala dvojku, pětka ze slohu jí zaručila celkový krach.

„Neměla tam žádné pravopisné chyby. Nevím, podle jakých kritérií to Cermat hodnotil, ale jsem přesvědčena, že nebyla správná. Sloh určitě není něco, co se vejde do nějakých tabulek. Pochybuji, že by se do cermaťáckých tabulek vtěsnal Seifert nebo Hrabal,“ divila se matka Zuzany Kateřina.

Podle ní Cermat nebyl na maturitu dostatečně připraven a se studenty hazardoval. „Pokud chci v medicíně něco testovat, tak musím udělat minimálně dvojitý slepý pokus. Ale nemohu vystavět tisíce studentů přímému ohrožení bez jakékoli studie,“ zdůraznila matka. Podle některých ohlasů totiž Cermat vypracoval proces hodnocení na poslední chvíli. Kromě toho také Cermat připustil, že ani konkrétní podobu didaktických testů neověřoval na relevantním vzorku žactva.

Zuzana má nyní podle své matky nalomené sebevědomí a její budoucnost je nejistá. Kvůli slohové práci podala odvolání a nyní čeká na výsledek. Ten sice měl být už ve středu, ale zatím jej nedostala, což je zřejmě způsobeno tím, že Cermat je žádostmi o přezkoumání zavalen. I kdyby ale maturitní vysvědčení dostala včas, na některé školy, kam se hlásila, už ji nepřijmou.

Kateřinu rozpaluje i odvolací proces, kdy Cermatem podivně ohodnocené slohy reviduje opět Cermat: „To je úplně šílené, to by měl přece posuzovat někdo jiný.“

„Podáme zřejmě žalobu, protože to je újma psychická i materiální - proč bych měla platit další rok školy, když jsem to nezpůsobila? Pokud za to může Cermat, budu žalovat Cermat. Pokud za to může ministerstvo školství, že to připustilo, pak budu žalovat je,“ říká odhodlaně matka Zuzany.

Pochybuji, že by se do cermaťáckých tabulek vtěsnal Seifert nebo Hrabal.
matka Zuzany

O tom, že by mohlo dojít až na hromadné žaloby, referují i dlouhodobí pozorovatelé dění ve školství.

„Naštvanost je velká. Zaznamenal jsem několik takových ohnisek, kde se naštvaní rodiče spolčovali a uvažovali o hromadné žalobě,“ podělil se s Právem o svou zkušenost Tomáš Feřtek, mluvčí neziskové organizace EDUin zaměřené na propagaci vzdělávání.

„Je také možné, že někdo podá trestní oznámení, protože to je právně jednodušší, a nechá to tedy na policii, aby to dotáhla do fáze trestní odpovědnosti,“ dodal Feřtek.

Podle Feřtka hněv zhruba dvaceti až třiceti rodičů nedokázaly uhasit ani kroky ministerstva, ať už se jedná o odstavení šéfa Cermatu anebo omluvu a slib nápravy. Za četné přehmaty v provedení státních maturit touží po vyvození odpovědnosti. Zatím však podle Feřtka žádná žaloba podána nebyla, ale nelze ji vyloučit, protože mezi takto znechucenými rodiči byli i lidé s právní kvalifikací.

Komu by hromadná žaloba pomohla?

Podle ministerstva však není proč státní maturitu napadat. „Stěžovat si je právo každého člověka, je to v podstatě dáno demokratickým principem tohoto státu. Myslím si ale, že není žádný zákonný důvod, kvůli kterému by bylo možné podávat žalobu na maturitu jako takovou,“ řekl náměstek pro regionální školství Ladislav Němec.

Podle něj byly veškeré procesy „relativně objektivní“ a nyní prý ministerstvo usiluje i o transparentnost. Ujistil, že v případě podání žalob poskytne resort veškeré potřebné materiály. Student Matěj Benda z Matičního gymnázia v Ostravě ale poodhalil temnější stránku možnosti hromadné žaloby.

Sám ji také inicioval a nechal si její znění zkontrolovat u advokátky Kláry Veselé Samkové, a nakonec od záměru ustoupil. Podle něj totiž hrozilo, že by se celá věc zvrtla v nepřehledný monstrproces, a navíc by mohla vést k anulování maturit a opakování celé zkoušky. A takovou variantu by nepřál nikomu.

Na Facebooku tedy předložil ukázkové formy odvolání a vyzval studenty, aby je neposílali jen na krajské úřady, které mají o přezkumných řízeních rozhodovat, ale i ombudsmanovi. „Ombudsman má ze zákona povinnost se tím zabývat, a pokud budeme stížnosti podávat masově, mohl by si případ vzít za svůj,“ řekl Právu Benda.

Podle něj se připojily až dvě stovky lidí. Matěj si je sice vědom, že zákon o maturitě se zřejmě začne upravovat i bez intervence ombudsmana, ale doufá, že ochránce lidských práv by mohl alespoň pohnout s osazenstvem Cermatu.

Podle něj totiž odvolání Pavla Zeleného z vedení společnosti nic neřeší, krom toho se Zelený, jak už nejednou dokázal, může zase vrátit. Na místě by ale podle Bendy byl ráznější řez. „Pan Zelený je podle mě jen figurka. Mělo by se tam vyměnit mnohem více lidí. Připadá mi to jako velká mafie, je to sekta,“ myslí si Benda.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám