Hlavní obsah

Kraje evidují přes tři tisíce odvolání proti maturitám

Právo, jim

Odvolání proti maturitě podalo už bezmála tři a půl tisíce studentů. Drtivá většina odvolání se týká slohových prací u maturitní zkoušky z češtiny. Studenti se nesmířili s hodnocením Centra pro přípravu maturity (Cermat) a napadají objektivitu jeho hodnocení.

Foto: Martin Polák, Právo

Článek

Zklamaní studenti se odvolávají u svých krajských úřadů, což jim ale komplikuje přijetí na vysokou školu. Pro přijetí ke studiu je totiž nutné splnit jedinou zákonnou podmínku, kterou je úspěšné ukončení středoškolského studia, což bez maturitního vysvědčení nelze prokázat.

Jak už ale informovalo Právo, univerzity prokázaly vstřícnost a dají studentům možnost, jak se ke studiu dostat. Například na Karlově Univerzitě v Praze stačí předložit maturitní vysvědčení až do konce září, což by měl vzhledem k 30denní lhůtě na přezkum každý stihnout.

Podle mluvčího univerzity Václava Hájka rektor Václav Hampl zvažoval také možnost, že by využil postupu pro uchazeče, kteří vykonají maturitní zkoušku v podzimním zkušebním období. V takovém případě mají maturanti čas až do 26. října. Vše ale univerzita upřesní podle vývoje situace.

Jak to, že to opravuje ten samý, co to podle stejných kritérií zkazil?
otec maturantky

Masarykova univerzita v Brně vyzvala studenty, kteří čekají na výsledek přezkumu, aby si zažádali o vypsání náhradního pozdějšího termínu zápisu na školu, kde by měli maturitní vysvědčení předložit. Obdobně vstřícně vůči studentům bude postupovat i Univerzita Palackého v Olomouci.

Nad čím však stále studenti i jejich rodiče kroutí hlavou, je fakt, že odvolání je ve skutečnosti opět v rukách Cermatu. Krajský úřad totiž žádosti postupuje Cermatu, který je přezkoumá a vrací s doporučením pro úřad, jak rozhodnout.

„Jak to, že to opravuje ten samý, co to podle stejných kritérií zkazil?“ divil se rozčílený otec nešťastné maturantky Roman Kalajcidis z Liberce.

Pokud u odvolání neuspěje, nechce se s tím Kalajcidis smířit a hodlá to hnát výše. „Určitě podám odvolání k ministerstvu školství. Mám ještě jednu dceru a nerad bych, aby někdy něco podobného absolvovala,“ sdělil odhodlaně Kalajcidis Právu. Někteří rodiče dokonce hovoří i o žalobě.

Pochybili zákonodárci?

Ministerstvo se vyjádří k dalšímu postupu až příští týden, až bude jasno kolem výsledků maturity a po důkladné analýze. Další postup podle mluvčí resortu Kateřiny Savičové bude záviset i na platné legislativě.

Cermat v ojedinělém vyjádření uvedl, že není rozhodujícím orgánem. Sám prý nebude posuzovat kvalitu slohové práce, ale kvalitu hodnocení, zda se neodchýlil od metodiky a definovaného standardu.

V zásadě Cermat systémová pochybení vyjma individuálního odmítá. Z jeho vyjádření plyne, že na vině je spíše legislativní paskvil.

„Mluvíme-li konkrétně o písemné práci z JČ, byl původně princip hodnocení založen na dvou hodnotitelích. Tato metoda zdvojení hodnocení byla však v průběhu přípravy prvního ročníku maturity (kdy hodnotili učitelé na školách - pozn. red.) zrušena a v legislativě zůstal jen jeden hodnotitel. Následně pak, po zkušenostech z roku 2011, byl s cílem posílit prvek srovnatelnosti hodnocení legislativně upraven režim na tzv. centrální,“ uvedl pověřený ředitel Cermatu Jiří Zíka.

Podle něj v dané zákonné úpravě chybí institut oponentního nebo paralelního posouzení. „Protože při takovém nastavení, s použitím zdravého rozumu, není možné vyloučit individuální odchýlení se od definované metodiky a standardu,“ připustil Zíka.

Do 25. června by se měla na úřadech práce sejít poslední odvolání. Po přijetí žádosti o přezkum mají úřady měsíc na vydání konečného rozhodnutí. Cermat rovněž upozornil, že 25. června končí lhůta pro podání přihlášek na opravný podzimní termín maturity, takže maturanti čekající na odvolání by se jej pro jistotu neměli opomenout podat.

Úředníci se nezastaví

Úřady jsou v poslední době doslova zahlceny odvoláními proti maturitám, letos je jich minimálně desetkrát více než loni. Podle zjištění Práva se na úřadech krajů sešlo přes 3500 podnětů. Číslo ale ještě poroste.

Například v Jihočeském kraji evidují 230 žádostí o přezkum, ale předpokládají, že dohromady jich přijde na čtyři stovky. Podle vedoucí odboru školství, mládeže a tělovýchovy Krajského úřadu v Českých Budějovicích Hany Šímové se jedná o pět až šest procent letošních maturantů. Loni se přitom odvolalo proti českému jazyku 23 studentů.

Některé úřady si pod náporem žádostí ani nejsou jisty, zda stihnou odvolání ve stanovené době vyřídit. „Vzhledem k velkému množství žádostí a také ke skutečnosti, že úředníci dosud nemají ani u jedné z žádostí potřebné podklady, nemohou garantovat, že bude dodržena 30denní lhůta,“ sdělil Právu Jiří Klement z tiskového oddělení hejtmanství.

Horko mají ale především v Cermatu. „Některé žádosti jsme na Cermat posílali už koncem května, zpět nám ale zatím nepřišlo ani jediné vyjádření,“ uvedl Ladislav Vítek, vedoucí oddělení organizace školství úřadu Plzeňského kraje.

Reklama

Výběr článků

Načítám