Hlavní obsah

Nový portál pomůže v orientaci v pražských vysokých školách

Novinky, pro

V současné době je jen v Praze přes čtyřicet vysokých škol. Není proto jednoduché vyznat se v nabídce jejich oborů a především v tom, jaké kompetence si student po jejich absolvování odnese.

Článek

Tento problém má postupně vyřešit nový internetový projekt www.vysokeskolypraha.cz, kde by zájemce o studium měl nejen získat přehledně řazené informace o školách, ale především by se měl dozvědět v diskuzích, co přesně školy svým studentům přinášejí.

S nápadem zjednodušit orientaci v pražských vysokých školách přišel student fakulty informatiky ČVUT Filip Podstavec. „Orientace v českých vysokých školách je pro zájemce o studium velmi problematická,“ uvedl Podstavec.

„Když jsem si vybíral školu, měl jsem celkem jasno v tom, že chci studovat informatiku a že ji chci studovat v Praze. I tak jsem ale dlouho tápal v tom, kterou školu nakonec zvolím. A můj případ rozhodně není ojedinělý,“ dodal.

Projektů, které se zabývají sdružováním informací o vysokých školách na domácí scéně, není málo. Existují portály jako www.vejska.cz nebo třeba www.kampomaturite.cz, podle Podstavce je ale jejich problémem někdy až přílišná obsáhlost a s tím spojená nepřehlednost.

„Student chce vědět, co se kde studuje, co na to říkají absolventi nebo lidé, kteří na dané škole studují, jaké jsou přijímačky a kolik je bude studium stát v případě soukromých vysokých škol,“ uvedl. Cílem nového webu je přesně tyto informace poskytnout v přehledné a jednoduché formě a nabídnout studentům možnost o školách diskutovat, případně je hodnotit oblíbenou hvězdičkovou metodou.

Aktivitu podporují i samotné vysoké školy. „Podobné projekty, které se snaží zpřehlednit situaci v českém vysokém školství, vítám,“ řekl kvestor pražské Vysoké školy manažerské informatiky a ekonomiky Radek Řechka, který projekt zaštiťuje.

„Za deset let fungování VŠMIE z vlastních zkušeností víme, že nejlepší referencí jsou právě doporučení studentů. Věřím také, že projekt www.vysokeskolypraha.cz bude i skvělou zpětnou vazbou pro školy samotné,“ dodal.

V případě úspěchu portálu plánuje Filip Podstavec jeho rozšíření do dalších měst České republiky, a také pravidelnou týdenní aktualizaci toho nejdůležitějšího, co se ve vysokém školství odehrává. „Věřím, že celá aktivita bude k užitku co největšímu počtu studentů,“ doplnil.

Reklama

Výběr článků

Načítám