Hlavní obsah

Nejdokonalejší kamera dokáže natočit pohyb světla

– Boston
Novinky, fia

Tým amerických vědců Massachusettského technologického institutu (MIT) sestrojil dosud nejdokonalejší kameru, která je schopná zaznamenat bilión snímků za vteřinu. Taková hustota záznamu umožňuje natočit pohyb světla. Pro srovnání: běžně používaný televizní systém PAL zobrazuje pouhých 25 snímků za vteřinu.

Článek

Nově vyvinutá technologie má výzkumníkům pomoci pochopit procesy, které se dějí v extrémních rychlostech.

„Na tuhle kameru není nic ve vesmíru moc rychlé,“ řekl člen výzkumného týmu Andreas Velten.

Takto vysoká hustota záznamu slouží hlavně k natáčení pohybu světla. Vědci k tomuto účelu vytvořili speciální zařízení, které snímá světelné impulsy.

Pracuje na podobném principu jako obrazovky klasických televizorů, které skládají obraz prokládáním jednotlivých horizontálních linek. K vytvoření jednoho snímku je tak zapotřebí pořídit stovky scanů, z nichž se pak složí výsledný obraz.

Aby toho experti dosáhli, každý záběr opakovali a měnili úhel snímání objektu. Technika je proto zatím vhodná jen pro pořizování záznamů událostí, které lze zcela identicky zopakovat.

Laser v pohybu

Přestože to zní složitě a v praxi nepoužitelně, vědcům se podařilo zachytit naprosto unikátní jev, který je jinak nepozorovatelný, a to pohyb světla – nejrychlejší pohyb ve vesmíru. Vznikl tak úchvatný záznam laserového impulsu, který „cestuje“ skrz plastovou lahev od coly.

Světelný impuls kratší než jeden milimetr byl do lahve vypouštěn každých 13 miliardtin vteřiny. Na každém snímku se impuls pohne o půl milimetru. Impulsy zároveň synchronně spouštěly nahrávání. Výsledný záběr zobrazující průlet světla lahví ve skutečnosti představuje zlomek sekundy reálného času.

Podle vědců nejde jen o samoúčelnou hračičku, ultrapodrobná kamera podle nich najde praktické využití například v průmyslu při analýzách jakosti materiálů, ve vědě při zkoumání procesů probíhajících v extrémních rychlostech nebo v lékařství, kde se uplatní například pořizování osvětlených snímků z vnitřku těla pacienta.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám