Hlavní obsah

Kolem testů v 5. a 9. třídách zuří konkurenční válka

Právo, map

Plošné testování v 5. a 9. třídách, které připravuje ministr školství Josef Dobeš (VV), by se mohlo zvrhnout v biflování otázek na testy. V úterý před tím v Senátu varovali zejména zástupci spolku Eduin. A také společností Scio a Kalibro, které se zabývají rovněž testováním znalostí žáků ZŠ, a školství je proto pro ně velkou konkurencí.

Foto: Profimedia.cz

Existuje prý riziko, že při plošném testování školy budou žáky připravovat hlavně na zvládnutí testů a upozadí znalosti a dovednosti, které se neměří.

Článek

Ze zástupců ministerstva se zúčastnila pouze ústřední inspektorka Olga Hofmannová a její náměstci. Dobeš, jenž chce zkoušky spustit v roce 2014, nepřišel.

Podle senátora a stínového ministra školství Marcela Chládka (ČSSD), jenž slyšení inicioval, dostane ministerstvo bič na školy a bude je financovat podle výsledků testů. „Testování může být dobrý sluha, ale velmi zlý pán,“ uvedl.

Existuje prý riziko, že při plošném testování školy budou žáky připravovat hlavně na zvládnutí testů a upozadí znalosti a dovednosti, které se neměří. Navíc prý není jasné, co přesně se bude testovat a jaké jsou požadavky na znalosti.

Projekt za 140 miliónů 

Ministerstvo už ale připravilo standardy, podle nichž mají vzniknout otázky. Podle Ondřeje Hausenblase z Pedagogické fakulty UK však žádné skutečné standardy neexistují. „Po zkušenostech se státní maturitou považuji za velmi nerozumné se takto zabývat testováním v 5. a 9. třídách,“ řekl.

Tito odborníci poukázali také na výsledky mezinárodního srovnání znalostí PISA. V těch zemích, kde je zavedeno plošné testování, se prý sice postupně zlepšily výsledky žáků v testech, zároveň ale upadá celková vzdělanost.

Na zajištění jednotných zkoušek vypsalo ministerstvo výběrové řízení v hodnotě 140 miliónů. Přípravou zkoušek je pověřena Česká školní inspekce. První stovka škol by měla znalosti dětí ověřovat nanečisto už v listopadu.

„Testy budou žáci dělat na počítači, testovat by se mělo z češtiny, matematiky a z cizího jazyka,“ řekl již dříve Právu Dobeš.

Reklama

Výběr článků

Načítám