Hlavní obsah

Rakouští lékaři doporučují začátek školy od devíti hodin

Právo, ČTK, map

Rakouští lékaři by považovali za nejlepší z hlediska biorytmu dětí, kdyby školní vyučování začínalo až v devět hodin. Teprve tou dobou začíná být většina dětí prý optimálně výkonově naladěna a tedy schopna nejlépe vnímat výuku, obzvláště v zimních měsících.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Článek

Současně jsou si ale odborníci vědomi, že ze společenského hlediska je pozdější začátek školy neprosaditelný – děti musejí „vypadnout z domu“ zhruba v době, kdy rodiče odcházejí do práce. Vyplývá to ze studie rakouské společnosti pro zdraví dětí a mládeže (ÖGKJ).

„Vše nasvědčuje tomu, že pozdější nástup do školy by biorytmu dítěte vyhovoval lépe,“ řekl podle agentury APA odborník ÖGKJ na spánek Harald Kenzian.

Asi třetina školou povinných dětí podle něj trpí poruchami spánku. Přitom většinu těchto poruch lze snadno odstranit změnou životního stylu. „Nikdo se nemůže divit, že při dlouhodobém vystavení vlivu televize, videoher nebo hlasité hudby pak dítě nemůže dobře spát,“ říká Kenzian.

Také mezi mládeží oblíbené energetické nápoje včasnému usínání nepomáhají. Není pak divu, že děti ve škole působí ospale a unaveně.

Začátek školy od osmi hodin je ve střední Evropě tradicí, vycházející ještě z dob osvíceneckých monarchií, včetně habsburské.

Reklama

Výběr článků

Načítám