Hlavní obsah

Největší nádrž vody ve vesmíru 140biliónkrát překonává pozemské zásoby

Američtí vědci z Národního úřadu pro letectví a vesmír (NASA) zjistili dosud největší a nejvzdálenější množství vody ve vesmíru. O objevu uskupení vody, které je 140biliónkrát větší než veškerá voda na planetě Zemi, informovala agentura DPA. Voda ve formě páry obklopuje kvasar, vesmírný objekt s vysokou nebo kolísavou svítivostí, jehož základní částí je pravděpodobně supermasivní černá díra.

Foto: Profimedia.cz

Kvasar (Ilustrační foto)

Článek

Vědcům se podařilo útvar nalézt v pátek ve vzdálenosti 12 miliard světelných let, přičemž jeden světelný rok představuje vzdálenost asi 10 biliónů kilometrů, kterou světlo za rok překoná.

"Jedná se o nový důkaz, že voda se nachází všude ve vesmíru, dokonce už i ve dřívějších dobách tomu tak bylo," uvedl Matt Bradford, vědec podílející se na objevu. "Okolí tohoto kvasaru je proto naprosto jedinečné, neboť vytváří tak obrovskou masu vody," vysvětlil.

Tento kvasar je podle vědeckých zjištění o dvacetinásobek miliardy větší než naše Slunce. Během toho, co neustále pohlcuje hmotu, vyrábí tolik energie jako biliarda (tisíc biliónů) Sluncí.

Astronomové očekávali existenci vodní páry i ve vzdálenějších částech vesmíru. Ve větší vzdálenosti se jim však nepodařilo získat takový důkaz. Jak připomíná agentura DPA, pára se nachází i na Mléčné dráze, nicméně v menším množství.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám