Hlavní obsah

Projekt superpočítačového centra v Ostravě začne již tento měsíc

Novinky, ČTK

Projekt superpočítačového centra IT4Innovations za dvě miliardy korun začnou realizovat v Ostravě již tento měsíc. Svým rozsahem nemá v ČR ani ve střední Evropě obdoby. Kompletně bude dokončen v roce 2015. Superpočítač bude patřit mezi stovku nejvýkonnějších strojů na světě.

Článek

„V roce 2014 bude superpočítač patřit mezi TOP 50 až 100 největších na světě,“ uvedl autor projektu a rektor Vysoké školy báňské - Technické univerzity Ostrava Ivo Vondrák. Centrum počítačové excelence vznikne ve dvou etapách. „První část, které odborníci říkají malý cluster, bude k dispozici do konce roku 2012. Půjde o supervýkonný počítač se schopnostmi, jaké má dnes jen 139 strojů na světě,“ uvedl Vondrák.

O dva roky později dokončí druhou fázi projektu. “Vznikne takzvaný velký cluster, tedy superpočítač, který se, měřeno současnou výkonností superpočítačů, posune do první patnáctky. I po dobudování všech obdobných projektů zůstane v roce 2015, kdy bude hotovo celé centrum IT4Innovations, Ostrava na špici superpočítání,“ konstatoval rektor.

Zjistí, kdo je ohrožen povodní 

Superpočítač například umožní modelování povodňových situací, znečištění ovzduší nebo ekologických havárií. „Jsme s jeho pomocí například schopni přesně zjistit, které domy jsou při povodních v ohrožení,“ uvedl Vondrák. Informace budou dostávat záchranné složky.

Foto: Denisa Telaříková, Právo

Michal Zaorálek z ministerstva školství (vlevo) předal v pondělí v Ostravě dohodu na dotaci ve výši 1,8 miliardy korun rektorovi Vysoké školy báňské Ivu Vondrákovi.

Speciální zařízení bude také využívat průmysl, například při hledání nevhodnějších aerodynamických tvarů pro auta, ve farmacii při hledání nových léků, v lékařství při zkoumání nových léčebných metod, v dopravě při modelování dopravních situací.

„Třicet procent práce procesoru superpočítače navíc bude určeno pro projekty celostátního významu, například pro modelování v meteorologii v systému Aladin,“ přiblížil rektor.

30 tisíc výpočetních jader 

Zařízení bude schopné provést 855 biliónů operací za sekundu a má obsahovat 30 000 výpočetních jader, což o řád převýší kapacitu nejvýkonnějších počítačů používaných nyní v Česku. Bude umožňovat výpočty, které by klasickým počítačům trvaly měsíce.

Projektu se účastní čtyři vysoké školy - VŠB, Ostravská univerzita, Slezská univerzita a Vysoké učení technické v Brně společně s Ústavem geoniky Akademie věd. „Co nejdříve vypíšeme výběrová řízení na klíčové části centra IT4Innovations. Stavět bychom chtěli začít příští rok na jaře. První superpočítačové technologie chceme pořídit ve druhé polovině roku 2012,“ uvedl Vondrák.

V počítačovém centru bude pracovat 200 vědců. Čtvrtinu by měli tvořit zahraniční výzkumníci. Na jejich posílení vysoká škola získala 100 miliónů korun. Budou mezi nimi výzkumné týmy z Norska nebo Kanady.

Reklama

Výběr článků

Načítám