Hlavní obsah

Studenti z ČVUT ovládli soutěž mladých „síťařů“ ve střední a východní Evropě

Novinky, Karel Kvapil

Vítězem mezinárodní soutěže Networking Academy Games zaměřené na znalosti počítačových sítí se stal Viktor Bohuslav Bohdal z Fakulty elektrotechnické Českého vysokého učení technického v Praze, který vyhrál hned ve dvou kategoriích. Soutěže se zúčastnilo 43 studentů programu Cisco Networking Academy ze sedmi zemí střední a východní Evropy.

Článek

Soutěž Networking Academy Games 2011 pro region střední a východní Evropy byla určena pro tři věkové skupiny. Vysokoškoláci se mohli zúčastnit dvou kategorií. V univerzální kategorii, ve které studenti museli prokázat jak teoretické znalosti formou online testu, tak i praktické dovednosti při budování počítačové sítě, zvítězil český student Viktor Bohuslav Bohdal z Fakulty elektrotechnické Českého vysokého učení technického v Praze (FEL ČVUT).

Druhou kategorii určenou vysokoškolským studentům opět ovládl Bohdal. Tentokrát musel prokázat znalosti v programu Packet Tracer, který podporuje studium i výuku v oblasti síťových technologií, a to zejména prostřednictvím vizualizace a simulace reálných sítí a jejich funkcí. Druhou příčku v této kategorii obsadil Ondřej Tománek také z FEL ČVUT.

Bodovali i středoškoláci

Dobrého umístění dosáhli rovněž studenti českých škol v kategorii určené pro středoškoláky, kde soutěžily tříčlenné týmy. Radim Dostál, Jakub Ďurčík a David Miozga ze Střední školy elektrotechniky a spojů v Ústí nad Labem se umístili na šestém místě. Studenti museli během jedné hodiny vybudovat počítačovou síť podle zadaných parametrů.

Šance nastartovat kariéru

„V současné době firmy všech velikostí vyžadují schopnosti a dovednosti v oblasti počítačových sítí a studenti si to uvědomují. Díky spolupráci vysokých škol a soukromého sektoru mají možnost si teoretické znalosti vyzkoušet v praxi a připravit se tak na svoji budoucí kariéru. Mají rovněž šanci, že si jich všimne některý zástupce významné společnosti, kteří sledují průběh soutěže a mohou tak mezi studenty identifikovat nové talenty a oslovit je s nabídkou další spolupráce,“ uvedl Karol Kniewald, koordinátor Cisco Networking Academy v České republice.

Soutěžilo se v Rumunsku

Letošní již šestý ročník mezinárodní soutěže Networking Academy Games, která je určena pro studenty programu Cisco Networking Academy na středních i vysokých školách, proběhl v prostorách Polytechnické Univerzity v Bukurešti. Zúčastnilo se ho 43 studentů středních a vysokých škol z Bulharska, České republiky, Moldavské republiky, Maďarska, Rumunska, Slovenska a Ukrajiny.

Pořadatelem soutěže byla společnost Cisco, která v Česku organizuje program Cisco Networking Academy. Ten je zaměřen jak na rozvoj studentů a jejich dovedností v oblasti síťových technologií, tak na spolupráci s instruktory programu a jejich profesní rozvoj.

Cisco kurzy Networking Academy se vyučují ve 165 zemích. Letos je do programu současně zapsán jeden milión studentů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám