Hlavní obsah

Umělý list dokáže vyrobit elektřinu z vody

Právo, pst

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Novou technologii výroby elektřiny vyvinuli vědci z Massachusettského technologického institutu (MIT), když se rozhodli napodobit přírodu. V laboratoři v pondělí dokončili umělý list, který vyrábí elektřinu. Částečně okopírovali technologii, jakou listy rostlin produkují kyslík a živiny z oxidu uhličitého. Podle vědců může způsobit revoluci v produkci energie na celém světě.

Článek

Umělý list představil vedoucí týmu, chemik Daniel Nocera na setkání Americké chemické společnosti. Výsledný prototyp samozřejmě nevypadá jako list, ale podle serveru InventorSpot připomíná tenkou kreditní kartu. Pokud ji vložíte do sudu s vodou, je schopna vyprodukovat dost elektřiny pro průměrnou domácnost v rozvojové zemi. V laboratoři pak Nocera udržel prototyp v chodu 45 hodin bez výpadku.

Přírodu pohání fotosyntéza a já věřím, že do budoucna bude fotosyntéza pohánět celý svět
Daniel Nocera, vedoucí týmu vědců na MIT

„Fungující umělý list byl ve světě vědy po desítky let něco jako Svatý grál,“ uvedl Nocera s tím, že věří, že se mu spolu s kolegy podařilo tento grál najít. List představuje podle něj příslib levné dostupné energie především pro chudé země. „Naším cílem je udělat z každého domu elektrárnu,“ uvedl chemik a dodal: „V dohlednu si tak můžeme představit celé vesnice v Indii a v Africe, které budou takto získávat elektrickou energii, aniž by jejich země musely budovat elektrárny a sítě, na které jim chybí prostředky.

Foto: MIT Spectrum, Novinky

Umělý list vyvinutý vědci z MIT vypadá naprosto nezajímavě.

Tata Motors chce umělý list využít

Indický výrobce levných aut, firma Tata Motors, už podepsala s Nocerou smlouvu o komerčním využití umělého listu. Mluvčí firmy uvedl, že pro Tata Motors je to jeden z nejnovějších kroků s cílem sloužit jako základna pyramidy pro miliardy lidí.

Ačkoli již dříve se objevily technologie výroby elektřiny z vody, většinou se ukázaly jako neefektivní. V tomto případě jsou však vstupní suroviny dostupné a levné - jde o křemík, elektroniku a speciální katalyzátory. Voda využitá k výrobě nemusí být ani čistá,

Podle Nocery vyrábí umělý list v současnosti desetkrát více energie, než přírodní list při fotosyntéze a do budoucna bude možné prý výkonost umělého listu ještě zvýšit.

„Přírodu pohání fotosyntéza a já věřím, že do budoucna bude fotosyntéza pohánět celý svět,“ uvedl Nocera.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám