Hlavní obsah

Ministerstvo školství si nové logo nevybralo, návrhy byly neprofesionální

Právo, Petr Kotek
Praha

Resort školství si na základě studentské soutěže nové logo nepořídí, optimismus ministerských úředníků se ukázal jako přehnaný. Odborná porota konstatovala, že mezi soutěžními návrhy bylo mnoho zajímavých a podnětných námětů, ale žádný z nich nedosahuje profesionální čistoty hodné reprezentovat ministerskou instituci.

Článek

Porota nicméně vybrala tři nejzdařilejší návrhy, jejichž autory vybaví doporučením, jak dílo vylepšit a dotáhnout. Každý z oceněných studentů obdrží jako „cenu útěchy“ částku 3000 korun.

„Je velice dobrý nápad uspořádat soutěž tímto způsobem. Velmi se mi zamlouvá způsob oslovení studentů za účelem, aby vytvořili logo svého ministerstva. Bohužel však musím konstatovat, že jsme se shodli na potřebě vyhlášení druhého kola soutěže,“ řekl Otakar Karlas, přední český typograf a pedagog, který zastoupil nemocnou architektku Evu Jiřičnou v roli předsedy poroty.

Studenti zaslouží pochvalu

„Z mého pohledu chválím studenty za to, že do svých návrhů vnesli nápad. Měli jsme na stole i návrhy čistě formálně grafické, ale hravost některých z účastníků si zaslouží pochvalu,“ doplnil sochař Kurt Gebauer.

„Nejde vůbec o ojedinělé rozhodnutí. Dokonce bych řekl, že častěji není logo v prvním kole vybráno, než že se mezi účastníky objeví symbol, který je hned možné označit za vítěze,“ říká další z porotců, designér Rony Plesl.

Původně si ministerstvo představovalo, že využije potenciálu studentů zejména výtvarných oborů a některým z jejich návrhů nahradí zastaralé logo resortu pocházející z roku 2004. Vítěz soutěže měl obdržet odměnu 5000 korun a notebook, následovat měl ještě honorář za další rozpracování návrhu.

Soutěž bude pokračovat

Ministerstvo se ovšem nevzdává ani představy o novém logu, ani myšlenky nalézt je prostřednictvím soutěže. Co nejdřív proto chce vypsat její druhé kolo.

„Tři oceněné návrhy po zapracování oponentních připomínek automaticky zařadíme mezi soutěžní návrhy druhého kola,“ slibuje ředitelka odboru komunikace ministerstva Lucie Kubovičová.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám