Hlavní obsah

Srdce Mléčné dráhy zdobí dvě obrovské bubliny

Novinky, pst

Fermiho vesmírný teleskop odhalil, že střed naší galaxie vysílá silné gama záření rámované rentgenovým zářením. Disk mléčné dráhy tak doplňují dvě ohromné bubliny, obě s průměrem 25 000 světelných let. Vědci se domnívají, že může jít o následek erupce supervelké černé díry v srdci galaxie.

Článek

„Původem bublin si nejsme jisti,“ přiznal objevitel dříve nepozorovaného jevu Doug Finkbeiner, astronom z Harvard-Smithsonianova střediska pro astrofyziku. Stáří „bublin“ v článku pro Astrophysical Journal odhadl na milióny let.

Obě bubliny představují záření o obrovské energii, která je podle Finkbeinera srovnatelná s explozí sta tisíc supernov. Obě bubliny dohromady mají na výšku 50 000 světelných let, což je přibližně polovina průměru Mléčné dráhy.

Paprsky gama detekovali dříve i jiní astronomové, ale vždy jen jako částečný jev, který považovali za součást pozadí v celé galaxii. Velikost a kompaktnost obou bublin, které vyzařují na vyšší energetické hladině než záření z jiných zdrojů, jim unikala.

Vědci odhadují, že tak obrovské záření mohl v centru galaxie způsobit jen výbuch černé díry, která je srovnatelná s hmotou čtyř miliónů sluncí. Tato monstra podle vědců pohlcují vše ve svém okolí, ale v určitém okamžiku se nasytí a vybuchnou.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám