Hlavní obsah

Generálka maturit: vyzkoušejte si testy z matematiky

Právo, map

Obávanou matematiku si při generálce státních maturit zvolilo celkem 45 procent studentů, cizí jazyk 90 procent. Generálka, která odstartovala v pondělí češtinou a literaturou, probíhá na 1223 z 1278 škol.

Foto: Martin Polák, Právo

Studenti gymnázia v Sokolově při středeční generální zkoušce státních maturit.

Článek

Včera studenti vybírali mezi matematikou a cizím jazykem. Generálka umožňuje vyzkoušet si všechny tři předměty, zatímco při skutečné maturitě v květnu 2011 si studenti musí mezi cizím jazykem a matematikou vybrat.

Tři čtvrtiny si v rámci generálky zvolily podle šéfa maturit Pavla Zeleného angličtinu, pětina němčinu a zbytek se nechá otestovat z francouzštiny, španělštiny nebo ruštiny. „Tři čtvrtiny zkoušek se konají v základní úrovni obtížnosti. Čtvrtina ve vyšší,“ oznámil Zelený.

„Když jsme psali test z angličtiny, v mém případě vyšší úroveň, strašně mě štvalo, jak jsou testy neuspořádané, že jsou v nich například dlouhé doprovodné články nahuštěné malým nečitelným písmem. Že mnohé odpovědi jsou nejednoznačné. Naopak poslechová část byla triviální,“ řekla Právu studentka jedné pražské střední školy.

Postěžovala si, že u slohové části z českého jazyka a literatury nebylo vůbec řečeno, mají-li studenti vypracovat osnovu. „Paní ředitelka kvůli tomu dokonce volala na Cermat. Řekli jí, ať se každý rozhodne sám. U nás ve škole je například chybějící osnova pokládána za chybu,“ dodala studentka.

„Většinou studenti končili o řadu minut před termínem, tak to snad není až tak těžké,“ uvedl ředitel Patočkova gymnázia Michal Valek.

Výsledky testů budou k dispozici až v listopadu

Správné odpovědi na otázky z maturitních testů budou k dispozici až na začátku listopadu po ukončení generálky státních maturit, do té doby publikovány být nemohou. Důvod osvětlil Petr Habáň, mluvčí Centra pro zjišťování výsledků vzdělávání (CERMAT), které testy vyhotovilo.

"Klíče k úlohám z generálky zveřejníme po 3. listopadu. To je termín, do kterého nejpozději od nás školy dostanou výsledky. Do té doby si mohou školy se svými žáky vyzkoušet i úrovně, které si pro generálku nevybraly. Řada škol o tom podle ohlasů, které se k nám dostaly, opravdu uvažuje. Zveřejněním výsledků už nyní by tahle možnost ztratila smysl," sdělil Novinkám Habáň.

Novinky zveřejní správné odpovědi ihned, jakmile budou k dispozici.

Reklama

Související články

Generálka maturit: vyzkoušejte si testy

Na 1223 středních školách všech typů v pondělí odstartovala čtyřdenní generálka státních maturit. Vyjde na 120 miliónů korun a provázejí ji přísná bezpečnostní...

Výběr článků

Načítám