Hlavní obsah

Zkapalněním medúz lze vytvořit levnou energii

Novinky, Vladimír Michna

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Göteborg

Hodit tisíce medúz do mixéru může přinést pokrok v lékařství, ale také v oblasti získávání levné energie. Tak lze pregnantně popsat nový objev vědců ze Švédska.

Foto: Profimedia.cz

Medúza Aequorea victoria

Článek

Zkapalněním medúzy aequorea victoria žijící u pobřeží Severní Ameriky se získá světélkující protein GFP obsahující miniaturní buňky pracující jako palivová látka.

Ta může být poté využita pro miniaturní „nano-zařízení“, které by mohlo operovat uvnitř lidského těla. Pomoci by mohlo například v léčbě slepoty nebo rakoviny, uvedli vědci.

Nanotechnologie je často považována za budoucnost medicíny, ale zmíněná metoda je stále v zárodcích.

Nanotechnologie se pohybuje v rozměrech atomů. Jeden nanometr je jedna miliardtina metru.

Zackary Chiragwandi z Chalmersovy technické univerzity v Götebogu pro CNN řekl, že vyvinul metodu generování energie na nano-úrovni přenášením proteinu GFP z medúz do hliníkových elektrod, čímž se vytváří ultrafialové světlo.

Tento biologický pohon může být nezávislou nanotechnologickou silou uvnitř lidského organismu, jako diagnostická či lékařská zařízení, pohybující se uvnitř žijícího organismu bez potřeby vnějšího zdroje energie.
vědec Zackary Chiragwandi

Chiragwandi říká, že takto vytvořené buňky mohou dokonce využít enzymy ze světlušek a vytvořit si tak vlastní zdroj světla.

Ve zmíněném biofotovoltanickém “nano-zařízení” plují elektrony v oběhu a jejich nárazy do světélkujících proteinů vytváří “desítky nano amper”, uvádí vědec.

Takové množství se může zdát zanedbatelné, ale pokud by se taková "elektrárna" zvětšila, znásobila by se i získaná energie.

“Tento biologický pohon může být nezávislou nanotechnologickou silou uvnitř lidského organismu, jako diagnostická či lékařská zařízení, pohybující se uvnitř žijícího organismu bez potřeby vnějšího zdroje energie,” říká Chiragwandi.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám