Hlavní obsah

Vědci navrtají italskou sopku, mohou způsobit obří zemětřesení

Novinky, Jakub Kynčl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Italští vědci přišli s velmi ambiciózním, ale zřejmě docela riskantním plánem. Hodlají se provrtat asi čtyři kilometry do nitra aktivního vulkánu ve snaze ochránit tak nedaleké město Neapol. Jiní experti však odvážlivce varovali, že jejich počínání může zapříčinit erupci magmatu či dokonce obří zemětřesení.

Foto: Profimedia.cz

Vulkanická kaldera Campi Flegrei

Článek

Vědecký tým chce vyvrtat díru do obrovské vulkanické formace Campi Flegrei (Flegrejská pole), která obsahuje celkem 24 kráterů a vulkanických puklin. Jeden z kráterů má být podle římských legend domovem boha ohně a kovářů Vulkána. Zhruba 13 kilometrů široká kaldera leží nedaleko od Neapole směrem na západ.

Erupce v těchto místech nastala naposledy roku 1538 a v poslední době seismická aktivita v oblasti značně vzrostla. Je velmi pravděpodobné, že v nadcházejících letech může v oblasti dojít k další erupci. Vědci tak na akci spěchají, v Bagnoli nedaleko Neapole začnou vrtat už počátkem října. Plánují zatím vyvrtat 500 metrů hlubokou díru. Na jaře pak budou v hloubení pokračovat.

Senzory budou oblast monitorovat

Do díry plánují vědci umístit senzory, pomocí kterých budou měřit seismickou aktivitu a teplotu v několika hloubkách. Právě to by jim mělo pomoci zjistit, nakolik je daná oblast nestabilní. Právě kaldery mohou podle koordinátora projektu a geofyzika Giuseppe De Nataleho způsobit katastrofické erupce s globálními následky, přesto o nich mají vědci doposud jen velmi málo informací.

De Natale a jeho tým však zatím ignorují rady jiných expertů, kteří tvrdí, že experiment zasahující jakýmkoliv způsobem do magmatu, které má 500 až 600 °C, může ohrozit životy 1,5 miliónu lidí, kteří žijí v Neapoli a jejím bezprostředním okolí.

Italský geochemik Benedetto de Vivo z Neapolské univerzity odkazuje na to, že podobný projekt musel být v loňském roce zastaven. Ukázalo se tehdy, že je magma daleko blíže povrchu, než se očekávalo.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám