Hlavní obsah

K Zemi po velké erupci míří sluneční tsunami

Novinky, pst

Astronomové z NASA předvídali, že Slunce bude v nadcházejících letech aktivnější ve vysílání slunečních bouří a jedna taková energetická tsunami zasáhne Zemi ve středu. Jev by neměl mít nějaké katastrofické následky a astronomové se těší na úchvatné polární záře, které by mohly být výjimečně pozorovatelné i v České republice.

Článek

Nejen observatoře zachytily sluneční skvrnu o velikosti naší planety a následné vzedmutí plynů v ohromné erupci, které vyplnilo většinu severní hemisféry naší hvězdy. Prvotní sluneční skvrna 1092 byla dokonce pozorovatelná pouhým okem.

„Jaký báječný ohňostroj nám Slunce předvedlo,“ uvedla pro server Telegraph Lucie Greenová z Mullard Space Science Laboratory a vysvětlila, že skvrna je stopou po erupci, která byla zřejmě natolik silná, že změnila magnetické pole na půlce Slunce, což vedlo k sekundární obrovské erupci, která rovněž míří k Zemi.

Podle astronomů tak vyslalo Slunce směrem k Zemi sluneční tsunami, která může způsobit potíže hlavně satelitům. Pozemní kontroly je pro takový případ převádějí do klidového režimu.

Slunce se znovu probouzí

„Je to po delším čase první velká erupce namířená k Zemi,“ řekl Leon Golub z Harvard-Smithsonian Center for Astrophysics. Poslední sluneční maximum bylo zaznamenáno v roce 2001. Současná erupce je signálem, že se Slunce probouzí z poměrně slabého minima v rámci přibližně jedenáctiletého cyklu.

Astronomové se těší na spektakulární představení v podobě jasných polárních září na severu i jihu. Tsunami, které se má projevit během noci z úterka na středu amerického času, muselo překonat téměř 150 miliónů kilometrů napříč vesmírem. Jde vlastně o oblak supernabitých částic, před kterým povrch Země ochraňuje její magnetické pole.

Vědci nedávno varovali, že kombinace dvou silných erupcí by mohla v určité konstelaci ohrozit na satelity napojené komunikační sítě i rozvody elektřiny na zemi a také širokou škálu elektrospotřebičů. Nicméně astronomové předvídají, že v tomto ohledu se Slunce naplno probere až kolem roku 2013.[celá zpráva]

Možné dopady mnozí označují za zbytečné strašení.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám