Hlavní obsah

Učitelé fyziky si v Praze prohlédli unikátní zařízení pro jadernou fúzi

– Praha
Právo, ťas

Přes 30 pedagogů ze základních a středních škol z celé ČR se minulý týden sjelo do Prahy na setkání Klubu Světa energie. Akci pro aktivní učitele fyziky pořádá Skupina ČEZ v rámci svého vzdělávacího programu zdarma dvakrát do roka.

Článek

Při jubilejním desátém setkání Klubu se 29. a 30. dubna učitelé seznámili s principy obchodování s elektřinou a navštívili experimentální zařízení pro jadernou fúzi, tokamak Golem a Compass. Předchozí setkání se konala na různých atraktivních místech souvisejících s energetikou na území celé České republiky. Celkem se jich dosud zúčastnilo přes 300 pedagogů.

Setkání pro pedagogy vyučující fyziku na základních a středních školách v celé České republice pravidelně pořádá Skupina ČEZ v rámci své dlouholeté podpory technického vzdělávání. Během dvoudenní akce se fyzikáři mj. na centrále Skupiny ČEZ seznámili s obchodováním s elektřinou a také s možnostmi profesní kariéry, kterou Skupina ČEZ nabízí mladým absolventům různých škol.

Výrobu elektřiny už učitelé znali, teď poznali obchod

„Zatím jsme vídali, jak se elektřina v elektrárnách vyrábí, případně jak se doluje uhlí a uran. Teď máme možnost vidět, jak se s výsledným produktem – elektřinou – obchoduje,“ komentoval návštěvu obchodního sálu ČEZ jeden z účastníků, Jaroslav Kusala ze Střední průmyslové školy ve Vsetíně. „Dodnes jsem si neuměl představit, jak takové obchodování probíhá. Náročností této práce i mezinárodním prostředím, které tu vládne, jsem doslova ohromen.“

Pedagogy dále čekala atraktivní exkurze k zařízením schopným vyvolat jadernou fúzi. V Ústavu fyziky plazmatu AV ČR se seznámili s teorií jaderné fúze a s novým velkým tokamakem COMPASS. Na Fakultě jaderné a fyzikálně inženýrské ČVUT Praha pak byli svědky i zažehnutí výboje v plazmatu v malém tokamaku GOLEM.

V klubu je registrováno 350 fyzikářů

„V současnosti registrujeme v Klubu přes 350 fyzikářů a jejich počet stále roste. Jako technicky zaměřená společnost se snažíme nabízet školám informace i aktivity, kterými chceme podpořit zájem studentů o náš obor. Jednou z možností je i Klub Světa energie, který svým členům umožňuje navštívit atraktivní technické lokality, kam se běžná veřejnost dostane jen obtížně,“ říká Marie Dufková, koordinátorka vzdělávacího programu společnosti ČEZ.

Kromě exkurzí se učitelé seznámili také s moderními pomůckami pro výuku fyziky. Program 10. setkání klubu nabídl pedagogům atraktivní prohlídky technických zařízení, odborné přednášky a v neposlední řadě byl pro přítomné i příležitostí k vzájemnému seznámení a k výměně praktických zkušeností.

Reklama

Výběr článků

Načítám