Hlavní obsah

Seriál letošních studentských majálesů začíná dnes a potrvá do května

ČTK, ťas

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Oslavit krásy studentského života, ale také představit dovednosti studentů široké veřejnosti je hlavní náplní tradičních studentských oslav - majálesů. Hojně navštěvované oslavy příchodu jara se v posledních letech staly neodmyslitelnou událostí v kulturním životě každého většího města v ČR.

Článek

V Praze, Ústí nad Labem, Brně, Ostravě, Zlíně, Olomouci i na dalších místech se mohou diváci těšit na recesistické průvody masek, volby krále majálesu a bohatý hudební a zábavný program.

Už dnes vyrazí masky v Ústí

Už dnes začíná seriál těchto tradičních studentských akcí například majálesem v Ústí nad Labem. V půl třetí odpoledne vyrazí průvod z Lidického náměstí do univerzitního kampusu, kde zahraje sedm kapel a bude připraven bohatý doprovodný program.

„Tématem letošního majálesu budou filmoví hrdinové,“ prozradila Adéla Sejkorová, členka Studenské unie a vedoucí letošního projektu. „Účastníci průvodu se do masek mohou převléknout ve studentském klubu U Leguána, který bude otevřený od 13:30 h. Všichni, kdo přijdou do průvodu v maskách, budou mít vstup na Majáles v kampusu zdarma,“ dodala.

V pátek večer ve Stromovce

V Praze se hlavní část oslav uskuteční v pátek 30. dubna v parku Stromovka. Hlavními hudebními hosty zde budou vedle studentských skupin kapely Kryštof, Monkey Business, slovenští Horkýže Slíže, Support Lesbiens nebo Sto zvířat. Celý den se zde budou prezentovat studentské spolky a služby pro mladé, vrcholem večera bude klání o krále majálesu.

Letos poprvé by na trůn mohla usednout královna, mezi uchazeči je totiž studentka Univerzity Karlovy. Přesto zůstane zřejmě nejslavnějším králem majálesu americký beatnik Allen Ginsberg, který toto ocenění získal v roce 1965.

V pražském metru se také budou konat happeningy pod značkou Majáles Underground. Jarmark národů je zase určen cizincům studujícím v Česku, své země budou prezentovat třeba ochutnávkami národních jídel.

V Brně se na organizaci podílí pět hlavních univerzit

Na organizaci majáles v Brně se letos poprvé podílí pětice hlavních brněnských univerzit. Program vyvrcholí 7. května koncertem a volbou krále majálesu na velodromu. Vystoupí kapely Kryštof, Support Lesbiens, Horkýže slíže, Vypsaná fixa, UDG, Sto zvířat či třeba Ivan Mládek se svým bandem. Ve stejný den si studenti na velodromu zvolí krále majálesu.

Každá ze škol se navíc představí ve vlastním programu v nákupním centru Vaňkovka. Mendelova univerzita nabídne ukázky stříhání ovcí, Masarykova zase mažoretky, VUT módní přehlídku a Univerzita obrany třeba folklor. Kromě toho se ve Vaňkovce uskuteční i soutěž v živém přednesu básní, takzvané slam poetry, a koncerty studentských kapel.

Zlín ve vesmírném duchu

Ve vesmírném duchu se ponese letošní majáles ve Zlíně. Pořadatelé z řad studentů zdejší Univerzity Tomáše Bati slibují hvězdné obsazení hudebního nebe, ko(s)mické soutěže a nekonečnou zábavu. Akci odstartuje 4. května průvod městem, jenž ozvláštní bubeníci z ostravského Bumbumbandu XL. Hlavní program se uskuteční na náměstí Míru, kde zahrají FiHa, Xindl X a Mňága a Žďorp a bude zvolen král majálesu. Večer se dění přesune do zlínský klubů.

Olomouc obnovuje starou tradici

Studentům nejstarší moravské univerzity v Olomouci  jejich tradiční svátek dlouhou dobu chyběl. Letos e tedy rozhodli na starou tradici navázat. Stane se tak v pondělí 3. května od 14 hodin na nádvoří Tereziánské zbrojnice na Biskupském náměstí a  na dalších místech univerzity.

Městem projde průvod v maskách a na programu je také volba krále majálesu či třeba soutěž o nejdelší májový polibek. Doprovodný program bude mimo jiné i v prostorách olomoucké univerzity a nabídne návštěvníkům výstavy, workshopy, prezentace studentských organizací a studentských aktivit či burzu skript.

Majálesy se uskuteční i v dalších univerzitních městech po celé republice. Oslavy i s průvodem masek připravují na 28. dubna studenti v Ostravě. Hlavní část programu v Českých Budějovicích je naplánovaná na 6. a 7. května.

Majáles vymysleli staří Římané

Na území Čech a Moravy se majálesy, jejichž původ sahá až do dob starověké Římské říše, rozšířily v předminulém století. Na bohatýrské oslavy vzpomíná ve svých pamětech také spisovatel Alois Jirásek. Nástup komunistického režimu v roce 1948 přinesl z obav před politickými protesty zákazy a tradice byla nakrátko znovu obnovena až v 60. letech. Novou etapu rozvoje přinesla studentským veselicím sametová revoluce. Prvního porevolučního majálesu, který se konal v roce 1990, se v Praze zúčastnily desetitisíce lidí včetně amerického básníka a kronikáře hnutí beatnické generace Ginsberga.

Královský titul vítězi obvykle přináší vedle koruny a žezla i finanční odměnu a hmotné dary, jako třeba bečku piva. Nezanedbatelným lákadlem pro kandidáty je ale i možnost získat "věčnou slávu", a zapsat se tak do "dějin".

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám