Hlavní obsah

Většina lidí v sobě má DNA neandertálců

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Albuquerque

Antropologům a genetikům se nedávno podařilo rozluštit DNA neandertálců. Genetickou informaci pralidí, kteří zmizeli z povrchu Země před 25 tisíci roky, totiž nosí ve své výbavě téměř každý člověk. Vyplynulo to z analýzy vzorků DNA osob z různých částí světa.

Foto: Profimedia.cz

DNA opět poodhalila část minulosti druhu Homo Sapiens.

Článek

Doktor Jeffrey Long, genetický antropolog z University of New Mexico, našel stopy DNA neandertálců u téměř dvou tisíc lidí z různých částí světa. Člověk druhu Homo sapiens se s nimi tedy musel křížit.

Zatím se vědci domnívali, že neandertálský typ člověka zmizel kvůli klimatickým změnám, nebo protože ho lidé našeho druhu připravili o místo pro život a potravu. Jenže genetická analýza nahrává teorii nové, že se tedy neandertálci a lidé druhu Homo sapiens křížili, a že neandertálci tak možná splynuli s naší vývojovou větví.

Neandrtálci nikdy nezmizeli

„To znamená, že neandertálci nikdy zcela nezmizeli. Zbytek neandertálce totiž zůstal téměř ve všech lidech,“ tvrdí Long.

Ke křížení člověka našeho druhu a neandrtálce mělo dojít jednak před 60 tisíci roky ve východním Středozemí a také před 45 tisíci let ve východní Asii. Neandertálci měli mohutnější rysy v obličeji a velká čela, byli v průměru o 15 cm menší než lidé druhu Homo sapiens, ale měli o 20 procent větší mozek, používali nástroje, byli výbornými lovci a mohli mít vyvinutý i svůj jazyk.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám