Hlavní obsah

Ruský matematický génius opět odmítl prémii milión dolarů

Právo, znk
Petrohrad

Ruský geniální matematik Grigorij Perelman (44) z Petrohradu opětovně odmítl převzít cenu milión dolarů za vyřešení jednoho z nejsložitějších matematických problémů.

Foto: Profimedia.cz

Geniální matematik Grigorij Perelman

Článek

Perelman už v roce 2002 zveřejnil na internetu řešení tzv. Poincarého domněnky. Jde o jednu ze sedmi největších matematických hádanek, nad níž si lámali hlavu matematici již více než sto let. Týká se charakterizace trojrozměrného povrchu čtyřrozměrné koule třídimenzionálními varietami. Problém je tak složitý, že expertům trvalo čtyři roky, než ověřili správnost Perelmanova řešení.

Clayův matematický institut v americkém Cambridge, který před lety vypsal za vyřešení problému prémii milión dolarů, se minulý týden pokusil Perelmana znovu kontaktovat a cenu mu předat, což badatel už jednou před časem odmítl.

Mám všechno, co potřebuju
Grigorij Perelman

Když nyní úspěšnému řešiteli američtí zástupci přišli cenu předat, ani jim neotevřel. „Mám všechno, co potřebuju,“ křikl na ně podle listu Daily Mirror přes zavřené dveře. Odmítl otevřít i novinářům. Když se jednomu z nich podařilo kontaktovat ho telefonicky, suše odpověděl: „Rušíte mě, právě sbírám houby.“

Perelman, jemuž se mezi matematiky přezdívá Matsputin kvůli podobě s mnichem Rasputinem, je nyní nezaměstnaný a bydlí s matkou a sestrou.

Má také vlastní jednopokojový byt, v němž žije jako poustevník. „Má jen jeden stůl, stoličku a postel se špinavou matrací, kterou tam nechali předchozí nájemníci... Zkoušeli jsme se v domě zbavit švábů, ale schovávají se v jeho bytě,“ prozradila sousedka. Podle ní nosí „pořád ten samý rozedraný plášť a kalhoty a nestříhá si nehty a vousy“. S oblibou hraje stolní tenis o zeď.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám