Hlavní obsah

Experti založili zprávu o tání ledovců na studentské práci

Mezivládní panel pro změny klimatu (IPCC), na který se nedávno snesla vlna kritiky za chybnou prognózu rychlosti tání ledovců, založil závěry své poslední zprávy o klimatických změnách na studentské dizertaci a článku z horolezeckého časopisu, napsal v neděli britský Sunday Telegraph.

Článek

IPCC ve zprávě z roku 2007 konstatoval, že při současné rychlosti klimatických změn roztaje většina himálajských ledovců do roku 2035. V lednu připustil, že se mýlil „o několik set let“.

Organizace dostala za úkol své zdroje prověřit. Nedávno vyšlo najevo, že panel vycházel ze zprávy, která nebyla příliš vědecká. [celá zpráva]

Panel spadá pod OSN. Že vědci přeháněli, vyšlo najevo poté, co hackeři zveřejnili úryvky z jejich e-mailové konverzace.  Psali si o tom, jak správně vyrobit grafy, aby ukazovaly vzestup globálních teplot, ačkoliv ty sktečné klesaly.

Sunday Telegraph napsal, že hlavní informace obsažené v dokumentu vycházejí především z článku alpinisty Marka Bowena, který vyšel v horolezeckém časopise Climbing v roce 2002. Článek citoval pozorování horolezců z jejich výstupů od 70. let. „Překvapilo mě, že citují článek z horolezeckého časopisu,“ připustil Bowen. „Není ale důvod, proč nepřihlédnout k neoficiálním pozorováním horolezců, protože tráví spoustu času na místech, kam se jiní málokdy dostanou, a všímají si na nich změn,“ dodal.

Rozhovory s horolezci

Dalším pramenem byla dizertační práce nynějšího horského průvodce a bojovníka proti klimatickým změnám Daria-Andriho Schworera, který v ní shromáždil názory horských vůdců ze švýcarských Alp.

„Jde prakticky o sbírku příběhů. Není možné, aby současní horolezci a horští průvodci měli důkazy ohledně událostí ze (začátku) 20. století... To, co tvrdí, nemá smysl,“ řekl listu profesor Richard Tol z Institutu pro ekonomický a sociální výzkum v Dublinu, který se na dokumentu podílel. Na základě zprávy IPCC, která vychází každých šest let, činí vlády na celém světě rozhodnutí, která se týkají miliard lidí, podotkl deník.

Ve zprávě z roku 2007 došli autoři i k závěru, že většina oteplování v posledních padesáti letech byla „velmi pravděpodobně“ způsobena růstem emisí plynů produkovaných lidmi. Právě tato zpráva ale obsahovala i chybný údaj, že himálajské ledovce se mohou do roku 2035 zmenšit na pouhou pětinu. Šéf IPCC Rádžendra Pačaurí nedávno přiznal, že prognóza se týká roku 2350. Teorii o klimatických změnách ale obhajoval jako platnou.

Reklama

Výběr článků

Načítám