Hlavní obsah

Na Linku bezpečí volá víc dětí kvůli škole i sebevraždám

Na Linku bezpečí volá stále více dětí, které mají problémy ve škole nebo dokonce pomýšlejí na sebevraždu. Právě tento měsíc, kdy se rozdává pololetní vysvědčení, roste počet dětí, které volají kvůli strachu z reakce rodičů na známky.

Článek

Na dnešní tiskové konferenci to řekla vedoucí linky Hana Petráková. Na lince také přibývá telefonátů ohledně šikany a obtěžování na internetu. Obecně se ale počet hovorů snižuje, loni jich pracovníci přijali 248 000, rok předtím téměř 260 000.

Nejvíc přibylo sebevražedných úmyslů

Nejvíce roste počet volajících, kteří mají sebevražedné úmysly. V roce 2007 se jich na linku dovolalo 194, v roce 2008 už jich bylo 364 a loni 501. Co se týká obtěžování na internetu, loni se s tímto svěřilo pracovníkům linky 156 dětí, v roce 2008 jich přitom bylo jen 23. Děti si nejčastěji stěžují, že někomu poslali své fotky nebo videa a příjemce se je kvůli tomu pokouší vydírat. Často je také obtěžuje dospělý člověk, se kterým se dítě seznámilo, když na internetu hledalo nové kamarády.

V lednu a v červnu přibývá i hovorů na téma vysvědčení. "Děti řeší spíše strach a obavy z reakce rodičů než ze špatné známky samotné," upozornila Petráková. "Nevyhrožujte dětem a nestrašte je následky kvůli vysvědčení, které není podle vašich představ, vzpomeňte si na vlastní školní starosti," vybídla rodiče.

Stovka konzultantů, e-mail i chat

Linka bezpečí má nyní zhruba 100 konzultantů. Působí od roku 1994, děti sem mohou bezplatně volat na číslo 116 111. Služba Linka vzkaz domů (telefon 800 111 113) je určena dětem na útěku či na ulici. Vytížená je Rodičovská linka (telefon 840 111 234), kam se mohou dospělí obracet, když si nevědí rady s problémovými dětmi. Linka bezpečí funguje také online, zájemci ji mohou kontaktovat prostřednictvím e-mailu nebo chatu.

Pro děti i dospělé je určen také nový web www.richardmaproblem.cz, kde najdou zájemci informace o problémech, s nimiž se volající nejčastěji na Linku bezpečí obrací. Jedná se třeba o potíže při rozvodu rodičů, šikaně nebo zneužívání. Patronem projektu je zpěvák skupiny Kryštof Richard Krajčo.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám