Hlavní obsah

Na střeše jedné z kutnohorských škol bude solární elektrárna

Kutná Hora

Na střeše Základní školy Jana Palacha v Kutné Hoře bude fotovoltaické zařízení na výrobu elektrické energie. Náklady na jeho vybudování jsou řádově deset milionů korun, které budou hrazeny z úvěru. Napřed se ale musí vyměnit střecha školy a zateplit fasáda, uvedl místostarosta Václav Zimmermann.

Foto: archiv firem JOYCE CZ, Kyocera a Solag, Právo

Ilustrační foto

Článek

Náklady na zateplení školy vzejdou z výběrového řízení. Z nich pak podle místostarosty 28 procent pokryje dotace a zbytek město zaplatí z vlastních zdrojů.

Fotovoltaické zařízení má být na zhruba polovině z 5000 metrů čtverečních střechy. Úvěr na jeho pořízení se má podle plánu splácet osm až deset let. Elektrárna by si měla vydělat nejen na splátky úvěru. Počítá se, že zprvu do městského rozpočtu přinese zisk kolem 400.000 korun ročně. Po splacení úvěru by měla vydělávat až 1,8 milionu korun ročně.

Podle místostarosty by si tímto způsobem mohla škola přivydělat na svůj provoz. Jen za teplo dá ročně 2,5 milionu korun, což je pětkrát více než dají jiná školská zařízení ve městě. Připravované zateplení objektu by ale mělo přinést energetické úspory.

Podle starosty Iva Šalátka je Základní škola Jana Palacha jedním z mála a možná i jedním z posledních míst v Kutné Hoře, kde fotovoltaická elektrárna vznikne. Zájemců, kteří by ve městě a jeho okolí chtěli podobné zařízení vybudovat, je podle něj hodně, ale ČEZ už další stavby nepovoluje.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám