Hlavní obsah

Před tisíci lety přiletěl na Zemi život z Marsu

Novinky, pst

Mikroskopické organismy pocházející z Marsu odhalili vědci z NASA během důkladné analýzy meteoritu, který na Zemi přiletěl před 13 000 lety. Podařilo se jim vyvrátit pochyby, že tyto stopy života mají jiný než organický původ.

Foto: Profimedia.cz

Země ve srovnání s Marsem

Článek

Vědci jsou podle britského listu The Times přesvědčeni, že stopy organického života nepocházely ze Země, protože byly ukryty až pod povrchovou vrstvou meteoritu. Druhotná kontaminace meteoritu životem až po dopadu na Zemi je podle nich nepravděpodobná. Tato zpráva je navíc vítaným argumentem pro stoupence projektu mise na Mars uvnitř NASA, která hledá cesty, jak vyjít s rozpočtem, který se nebude dále nafukovat.

„Jde o velmi silný důkaz existence života na Marsu,“ prohlásil David Mackay z Johnsonova vesmírného střediska, který se podílel na rozboru meteoritu objeveného již v roce 1984. To, že jsou na vzorku stopy života, se prokázalo již v roce 1996, ale mnozí skeptici odmítali myšlenku, že nalezené struktury jsou fosilizované zbytky organického původu.

Nové analýzy za pomoci lepších mikroskopů a technologií však prokázaly, že jde opravdu o organické stopy a že šlo vlastně o „marťanskou invazi“ na Zemi.

Mikroskopy se zaměřily nejprve na nepatrné magnetitové krystaly, které měly tvar jednoduchých bakterií a podle některých se vytvořily vlivem vysokých teplot při průchodu atmosférou. Nové rozbory pak prokázaly, že 25 procent krystalických struktur je bakteriálního původu.

„Až do nynějška jsem byl skeptik, ale tahle zpráva vyvrací možnost, že by šlo o stopy nebiologického původu,“ řekl astrobiolog Dennis Bazylinski z Nevadské univerzity.

Meteorit přiletěl na Zemi po srážce Marsu s velkým asteroidem před 16 milióny let. Po dlouhém putování vesmírem dopadl na Antarktidu.

Kromě života nese meteorit i stopy po působení vody v kapalném skupenství.

Reklama

Výběr článků

Načítám