Hlavní obsah

Olomoucká germanistika nabízí nový obor cílený na humanitní vědy

Olomouc

Němčinu jako jazyk humanitních věd bude od příštího akademického roku vyučovat Katedra germanistiky Filozofické fakulty Univerzity Palackého v Olomouci. Nový bakalářský obor je již akreditován a v září by do prvního ročníku mohlo nastoupit 50 až 60 posluchačů.

Článek

Germanisté doufají, že i díky novému oboru se podaří zmírnit nepříznivý trend, kdy ubývá zájemců o studium německého jazyka. Uvedla to vedoucí katedry Ingeborg Fialová.

Zatímco dosud učitelé studenty zasvěcovali do tajů jazykovědy a dějin německé literatury, posluchači nového oboru by měli mít obzor širší.

"V prvním roce získají přehled o šesti disciplinách - historii, sociologii, filozofii, religionistice, obecné jazykovědě a medievelistice. Poté se rozhodnou, který z oborů budou další dva roky studovat v němčině. Chceme je připravit tak dobře, aby následně uspěli při přijímacích zkouškách na magisterské studium," popsala koncepci oboru Fialová.

Podle ní není němčina jen jednou z cizích řečí, které nás obklopují, ale úzce souvisí s historií našeho státu. "Naším cílem je ukázat, že němčina je podstatný jazyk pro vývoj české literatury, historie i kultury," uvedla Fialová. Výuku humanitních věd v němčině zajistí ze 60 procent kmenoví pracovníci katedry, spolupracovat s nimi budou i odborníci z jiných pracovišť a také pedagogové z univerzity v Drážďanech.

Olomoucká germanistika se těšila největšímu zájmu od poloviny 90. let minulého století do přelomu tisíciletí. Tehdy se každoročně hlásilo kolem 400 až 500 uchazečů a pedagogové z nich mohli vybírat elitní studenty. S úbytkem zájemců o němčinu se katedra potýká zhruba od roku 2001. Letos do prvního ročníku nastoupilo 60 posluchačů, katedra je vybírala ze zhruba 300 přihlášených uchazečů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám