Hlavní obsah

Turisté si připomněli 90. výročí vzniku chaty na Velkém Polomu

Novinky, Břetislav Boháč

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V sobotu, v den státního svátku, se na Velkém Polomu v Beskydech uskutečnilo setkání turistů ze Slovenska, Polska a z České republiky. Připomněli si historickou chvíli před 90 lety, kdy zde byl položen základní kámen turistické chaty.

Foto: Břetislav Boháč

Zapálení vatry česko-slovenské vzájemnosti

Článek

Setkání zaměřená na historii organizované turistiky pravidelně připravuje historická a vlastivědná sekce KČT - Klubu českých turistů oblasti Moravskoslezské (obětavě ji vede Mgr. Jan Sládek). Akce připomínají již od roku 2001 historii turistických chat v Beskydech, které patří k evropskému kulturnímu dědictví. Letošní setkání se uskutečnilo ve spolupráci s obcí Dolní Lomná, na jejímž katastru se chaty na Velkém Polomu nacházejí.

Tehdejší odbor Klubu československých turistů (KČST) Bezkyd Orlová (tehdy ještě se „z”) v roce 1923 položil základní kámen a 1924 otevřel chatu, tenkrát zvanou útulna na Velkém Polomu. Nachází se na východě republiky v Beskydech – v části zvané Těšínské. Je to slezská část Moravskoslezských Beskyd.

Chata stojí pár stovek metrů od česko-slovenské hranice v katastru obce Dolní Lomná. Ze slovenské strany k hranici přiléhá obec Raková. Několik kilometrů k východu je Polsko. Místo – hraniční hřeben dlouhý přes 20 kilometrů od Skalky po Bílý Kříž, přitahoval v létě i v zimě. Co stavbě předcházelo? Potřeba útulku pod 1067 metrů vysokým Velkým Polomem.

Skalisko (mrazový srub) na vrcholu červeně značená hřebenovka těsně míjí, ale na vrchol se chodilo a chodí, nebo leze i dnes. Za útulek před postavením chaty posloužila lovecká bouda, kam se uchylovali turisté. Proud turistů sílil a tak odbor KČST Bezkyd Orlová rozhodl o výstavbě chaty. Umístil ji právě o těch několik stovek metrů dál na české území v místě luk, pastvin a salaše a hlavně výhledů (936 m n. m.).

Chata byla slavnostně otevřena v srpnu 1924. Dřevěná na kamenném základě ve valašském stylu s věžičkou a zvonem, podle architektů Koláře a Rubého z Ostravy. Sloužila všem turistům (35 lůžek) ke spokojenosti. Zájem turistů byl obrovský a tak Orlovští v roce 1929 přistavěli těsně vedle své útulny zděnou, dvoupatrovou depandanci – vlastně druhý objekt, dodnes sloužící s názvem Kamenná chata.

Orlovský klub vedl v té době přední činovník v KČST Orlová i v Těšínské župě (i v celostátním měřítku) pan Bohumil Kučera (1884 - 1943). Za jeho zásluhy o českou turistiku na Těšínsku byl letos uveden do Síně slávy české turistiky a v sobotu mu na Velkém Polomu na průčelí Kamenné chaty KČT odhalili pamětní desku, kterou věnovalo město Orlová. Hned poté byla zapálena vatra vzájemnosti, kterou zapálili nestoři slovenské i české turistiky - pánové Milan Toman a Jan Havelka.

Setkání se tradičně zúčastnili také hosté z Klubu slovenských turistů (KST) a turisté z PTTS Beskid Śląski v České republice i PTTK z Polska. Počasí přálo, a po slavnostním úvodu, na kterém k dobré náladě hrála folklórní skupina Olza z Třince, se turisté vydali na další zajímavá místa v okolí – na Muřínkový vrch, do Horní i Dolní Lomné nebo do Rakové. Všichni prožili hezký sluneční den, řada z nich cestou sbírala houby, jejich úroda je v tomto čase nebývalá.

Pořadatelé zvou na další setkání za rok – tentokrát na oslavy 90 let Masarykovy chaty na Beskydě (nedaleko Bumbálky), založené KČST Moravská Ostrava.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám