Hlavní obsah

Techmania představuje vesmír očima dětí

Novinky, Alena Lochmannová

3D Planetárium v plzeňské Techmanii zařazuje od března na program nový krátký film, který s pomocí astronomů vytvořily samy děti. Vesmír očima dětí, jak se dvacetiminutový snímek nazývá, ukazuje základní fyzikální a astrofyzikální jevy tak, jak je natočili talentovaní žáci základních škol.

Foto: Techmania Science Center

3D Planetárium v Techmanii zařazuje od března na program nový krátký film, který s pomocí astronomů vytvořily samy děti.

Článek

„V rámci práce s nadanými dětmi jsme v Techmanii pořádali workshopy věnované tvorbě vlastního filmu. Ty nejlepší, které u nás žáci základních škol vytvořili, jsme se rozhodli zakomponovat do programové nabídky planetária. Děti zpracovávaly své náměty, nebo vzaly zavděk těmi, které jsme jim navrhli my. Napsaly scénář a výsledný film také nadabovaly,” uvedl vývojář programů do planetária Jakub Toman.

Děti při výrobě jednotlivých filmů využily zázemí prvního 3D Planetária v ČR včetně Expozice vesmír. Výsledkem je atraktivní pásmo jednotlivých několikaminutových snímků, které představují třeba to, jak děti vidí jednotlivé jevy naší sluneční soustavy.

„Filmy na diváka působí především svou bezprostředností, je to sonda do duše talentovaných dětí. I z těchto krátkých dětských snímků se mohou naši návštěvníci dozvědět leccos nového a zajímavého o světě, který nás obklopuje,” podotkl astronom Tomáš Meiser z Techmanie.

Techmania zařazuje první část pořadu Vesmír očima dětí na program od března. Postupně budou jeho jednotlivé části obměňovány podle toho, jak bude v Techmanii kvalitních žákovských filmů přibývat. Jedním z cílů filmu je ukázat, že práce s talentovanými dětmi je motivující pro účastníky a efektivní i pro veřejnost: filmy, které děti vytvoří, nezapadnou, ale získají početné publikum v prvním českém 3D Planetáriu.

Reklama

Výběr článků

Načítám