Hlavní obsah

Recepty na nepečené raw vánoční cukroví

Novinky, Eva Dvořáková

Hledáte zdravější alternativu klasického vánočního cukroví? Variant je hned několik. Pokud hledáte zdravou, snadnou a nepříliš náročnou, zamilujete si raw cukroví.

Foto: Profimedia.cz

Na zdravé raw alternativě vánočního cukroví si pochutná celá rodina.

Článek

Co je to vlastně raw strava? Raw znamená v překladu syrový, a celá ideologie je na tom postavená. Raw strava a mimo jiné i životní styl s ní spojený spočívá v konzumaci tepelně a chemicky neupravených potravin, anebo vařených či pečených maximálně do teplot 42-45 stupňů.

Podle zastánců této stravy totiž vyšší teploty ničí důležité vitamíny a látky, které pokrmy obsahují. Některé vědecké poznatky dokonce říkají, že tepelně zpracovaná jídla jsou kyselinotvorná, narušují rovnováhu těla a nadměrně zatěžují a zanášejí vylučovací orgány.

Chcete zkusit něco netradičního? Vsaďte na raw food

Vánoce

Raw cukroví trendem posledních let

Raw pokrmy jsou známé především ve svých zeleninových variantách, mnoho lidí ale už zná i raw sladké dezerty. Co je velkým trendem posledních dvou let, je nepečené raw cukroví.

Na vánoční tabuli statečně nahrazuje klasické, ale tučné a těžké tradiční cukroví. Inspirujte se recepty netradičními, ale i obměnami dobře známého klasického cukroví.

Oříšková tyčinka se sušeným ovocem máčená v čokoládě
Suroviny: 30 g sušeného ovoce, 150 g oblíbených oříšků, 50 g datlí, 100 g kakaového másla, 3 vrchovaté lžíce kakaa, 3 lžíce sirupu z agáve, 10 g sušeného ananasu, trochu vody
Postup: Nakrájejte sušené ovoce a nasekejte oříšky. Z datlí, ananasu a vody umixujte pyré. Promíchejte pyré s kousky ovoce a oříšků. Základ pro tyčinky je hotov. Vytvarujte z těsta tyčinky a dejte je přes noc do sušičky. Čokoládová poleva: Rozehřejte kakaové máslo ve vodní lázni. Promíchejte s agáve sirupem a kakaem, dokud nevznikne jemná čokoláda, kterou jemně polévejte tyčinky. Nechte ztuhnout a podávejte.
Vánoční hravý domek
Suroviny: 150 g mandlí, 30 g lněného semínka, 50 g datlí, 50 g meruněk, trochu vody, 1/2 lžička badyánu, 1 lžička vanilkového prášku, 1 lžička skořice, trochu sušeného ovoce
Postup: Namelte najemno mandle a hnědé lněné semínko. Smíchejte datle, meruňky a vodu a mixujte, dokud nemáte jemnou konzistenci. Ochuťte vánočním kořením, jako je badyán, mletá vanilka nebo skořice. Nyní máte hotové těsto. Rozetřete ho v poměrně silné vrstvě a udělejte dva stejně veliké pláty (cca 10 x 15 cm), z kterých bude střecha. Ze zbytku těsta můžete vyrobit třeba dveře, fantazii se meze nekladou. Dozdobte ořechy a sušeným ovocem.
Kokosové sušenky s malinovou marmeládou
Suroviny: 300 g strouhaného bio kokosu, 4 polévkové lžíce za studena lisovaného bio kokosového oleje, 4 polévkové lžíce vanilkového palmového cukru, 100 g malin, 4 polévkové lžíce chia semínek, 1-2 polévkové lžíce medu
Postup: V mixéru rozmixujeme kokos a vanilkový palmový cukr. Díky mixování se uvolní dostatek tuku a vznikne tak kokosové těsto. Těsto vložíme do mísy a přidáme kokosový olej. Těsto rozválíme nebo ručně zpracujeme do obdélníku, z něhož si vykrajujeme tvary dle libosti. Kokosové sušenky dáme na hodinu ztuhnout do mrazáku. Mezitím z malin, medu a chia semínek vytvoříme marmeládu. Tu připravíme smícháním všech surovin. Ke zpracování je nejlepší klasická vidlička. Zhruba po pěti minutách by směs měla ztuhnout v marmeládovou hmotu. Ztuhlé sušenky zdobíme marmeládou dle chuti a fantazie.
Perníčky
Suroviny: 200 g bio mandlí, 100 g bio zlatého lněného semínka, 25 g perníkového koření, 100 g datlí
Postup: Do mixéru vložíme mandle, lněné semínko a perníkové koření. Rozmixujeme na hladké těsto, které přemístíme do mísy. Do mixéru vložíme datle, zalijeme malým množstvím vody a rozmixujeme do hustší jemné datlové pasty. Tou pak těsto osladíme. Těsto rozválíme válečkem a tvarujeme do požadovaných tvarů. Vzniklé perníčky můžeme sušit v sušičce při teplotě 42 stupňů. Doba sušení je 10 – 14 hodin. Pokud nemáte sušičku, vložte je na 1 – 2 hodiny do mrazáku a nechte ztuhnout. Pro výraznější chuť před podáváním perníčky posypeme perníkovým kořením.
Vanilkové rohlíčky
Suroviny: 150 g bio a raw kešu oříšků, 250 g bio strouhaného kokosu, 4 polévkové lžíce kokosového palmového cukru, 2 čajové lžičky vanilky
Postup: V mixéru rozmixujeme všechny ingredience, vytvoříme těsto. Z něj ručně vyválíme či vykrájíme rohlíčky. Ty potom sušíme v sušičce při teplotě 42 stupňů. Rohlíčky by měly být usušené a připravené k podávání do 18 hodin. Alternativou může být tuhnutí v mrazáku cca 1 hodinu.
Raw čokoládová srdíčka
Suroviny: 1 hrnek lískových oříšků, 1 hrnek slunečnice, 1 hrnek kakaa, 1 hrnek sušeného kokosu, 1/2 hrnku agáve světlé, 2/3 hrnku rozpuštěného kokosového másla, 1/3 hrnku kakaových bobů, 3/4 lžičky skořice, 1/4 lžičky soli
Postup: Rozmixujeme v robotu nejprve ořechy na mouku, poté přidáme ostatní ingredience a umixujeme hutné těsto. Vložíme do ledničky a necháme mírně ztuhnout. Vyválíme válečkem na teflexové folii (na těsto si položíme igelit) a vykrajujeme srdíčka. Sušíme v sušičce 4 hodiny na 42 stupňů a poté necháme vychladnout v lednici. Jakmile srdíčka ztuhnou, přemístíme je do krabice proložené nelepivou folií nebo papírem. V ledničce je můžeme skladovat až tři týdny.

Reklama

Výběr článků

Načítám