Hlavní obsah

Deset tipů, jak ustát vánoční nákupní horečku

Novinky, bab

Každoroční nákupní horečka před Vánoci pro mnohé Čechy představuje i nápor na jejich rozpočet. Někteří se nákupy dárků rozhodnou řešit půjčkami. Ve spolupráci se společností Broker Trust přinášíme deset tipů, jejichž dodržením můžete nápor na peněženku zmírnit.

Foto: Profimedia.cz

Vánoční nákupy představují značný nápor na vaše peněženky.

Článek

V loňském roce finanční společnosti zaznamenaly před Vánoci nárůst půjček až o desítky procent. Podle oficiální statistiky ČNB české domácnosti dlužily na konci září 1,237 biliónu korun a předpokládá se, že i po letošních Vánocích se toto číslo zvýší.

„Týdny před Vánoci jsou pro obchodníky nejdůležitějšími dny roku i proto, že lidé dárky nakupují často impulzivně či ve stresu. Zákazníky ke koupi navíc lákají akčními nabídkami, možností pořídit zboží na splátky nebo spotřebitelskými úvěry sjednanými přímo v obchodech. Zadlužit se před Vánoci je tak víc než snadné a chvilková radost pod stromečkem se může změnit v dlouhodobé starosti se splácením úvěrů,“ upozornil Václav Pech ze společnosti Broker Trust.

Udělejte si seznam dárků

Než vyrazíte do obchodu, promyslete si, koho letos plánujete obdarovat. Připravte si seznam, do kterého zaznamenáte konkrétní dárky, které budete muset koupit.

Jít nakupovat s jasným plánem vám ušetří čas i peníze, které byste jinak vynaložili při procházení přeplněných obchodů, a zabrání impulzivnímu nakupování toho, co vás zrovna napadne.

Dodržujte finanční rozpočet

Důležité je také zvážit svou finanční situaci a dopředu si stanovit, kolik peněz jste ochotni za konkrétní dárky vydat a jaký obnos už je pro vás neúnosný. Stanovený rozpočet ale musíte dodržet. Zaplatit tu a tam u dárku o pár stokorun nad rozpočet totiž může vaše úspory nepříjemně ztenčit.

Domluvte se s blízkými

Pokud na tom zrovna nejste finančně nejlépe nebo prostě jen nechcete podlehnout nákupní horečce, domluvte se s blízkými na „střízlivé“ variantě Vánoc. Třeba se dohodněte na tom, že si letos nic dávat nebudete, nebo jen něco malého za symbolickou cenu. Není důvod se za to stydět a navíc mnohdy zjistíte, že to ocení i druhá strana.

Nenechte se ovlivnit slevami

Koupit výhodně zlevněné zboží samozřejmě potěší, ale nenechte se ovlivnit slevami k nevýhodným nákupům. Rozhodujte se vždy podle aktuální ceny výrobku a toho, zda se za ni danou věc vyplatí pořídit.

Že některý obchodník původně prodával zboží za 1500 korun a zlevnil ho na tisíc, neznamená, že ho v jiném obchodě nemůžete sehnat ještě levněji i bez výrazných slevových poutačů ve výloze.

Porovnávejte ceny

Pokud váháte, jestli je cena vybraného výrobku výhodná, využijte cenové srovnávače na internetu, můžete ušetřit tisíce korun. Porovnání cen je jedna věc, zapomínat byste ale neměli i na uživatelské recenze. Čtěte je pozorně, ve většině případů se tak vyhnete nesolidním obchodníkům, kteří sice lákají nízkými cenami, ale při dodání zboží s nimi bývají problémy.

Při nákupu v internetových obchodech nezapomínejte na poštovné a balné, kvůli kterému může být zboží dražší než v kamenném obchodě. Pokud je to možné, vyzvedněte si objednané zboží na pobočce e-shopu.

Pozor dejte také na to, zda jsou ceny na internetu uvedeny s, nebo bez DPH.

Nechte nákupy na povánoční výprodeje

Češi si už zvykli, že po Vánocích se dá spousta zboží, typicky oblečení, elektronika a zimní sportovní náčiní, pořídit výrazně levněji než před Vánoci. Ceny obchodníci snižují hned po svátcích. Trocha trpělivosti a „opožděné“ nadělení dárku vám tak může ušetřit nemalé částky.

Zkuste i nákup na splátky

Jednou z možností, jak pořídit vytouženou věc bez vydání hotovosti, je koupit ji takzvaně na splátky. Nakupovat na splátky drobnosti nebo věci s krátkou životností však není rozumné. Tuto možnost byste měli zvážit v případě větších nákupů hodnotnějších věcí, které mají delší životnost než samotný úvěr, například spotřebiče nebo nábytek.

S nákupem na splátky se nerozhodujte ve stresovém prostředí obchodu, ale vždy si dopředu a v klidu spočítejte, kolik peněz při nákupu na splátky nakonec zaplatíte, aby vás výsledná cena nepříjemně nezaskočila.

Mnozí obchodníci v různých obdobích roku, například i před Vánoci, mají časově omezené akce, kdy nabízejí kupujícím možnost pořízení zboží na splátky bez navýšení. Pokud budete mít štěstí a na tuto akci narazíte, za zboží nezaplatíte ani korunu navíc.

Pozor na kreditky a kontokorent

Pokud využijete možností kreditních karet či kontokorentu a budete dárky nakupovat na dluh, snažte se vrácení peněz na účet rozhodně stihnout v bezúročném období, ať platíte skutečně jen za to, co jste si půjčili, a ne za úroky. Bezúročné období u kreditních karet se pohybuje od 45 do 55 dní, záleží na bance, u které máte kreditku.

Dávejte si peníze stranou

Letos už je zřejmě pozdě, ale stresu ohledně financí před Vánoci se vyvarujete, pokud si budete dávat na vánoční nákupy peníze stranou už během roku. Obvykle se doporučuje začít po návratu z letní dovolené – tedy v srpnu či v září.

Peníze rozmnožujte

Na vánoční dárky si můžete našetřit nejen ukládáním peněz do prasátka. Například je můžete uložit na úročený spořicí účet či termínovaný vklad. Zkusit můžete i investovat prostřednictvím podílových fondů.

„O Vánocích by se měli lidé řídit úplně stejnými pravidly jako při nákupech po zbytek roku. Znamená to mimo jiné i utrácet s rozvahou a nenechávat se strhnout tlakem okolí. Ten, kdo se obrní jistou zdrženlivostí a odolá všudypřítomné reklamní masáži,  ušetří si pozdější starosti s děravým rozpočtem a dost možná si tak zajistí i více financí pro příští Vánoce,“ dodal Václav Pech.

Může se Vám hodit na službě Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám