Hlavní obsah

Za prodej domu nebo bytu se od ledna bude platit vyšší daň

Právo, Vladimír Čechlovský

Lidé, kteří prodávají nějakou nemovitost, mají už poslední šanci stihnout převod za současnou sazbu daně 3 procenta. Od ledna se totiž daň má zvýšit na čtyři procenta. Vyplývá to z vládního daňového balíku, který Sněmovna po odmítnutí Senátem minulý týden opět schválila.

Foto: Robert Virt, www.mujdum.cz

Článek

Balík už nic nemůže zastavit, prezident Václav Klaus ho v pátek podepsal.

Prodávající si stihnou zajistit sazbu daně ve výši 3 procenta tehdy, pokud ještě do konce roku podají na katastru návrh na vklad. Změna vlastnického práva je totiž po provedení vkladu účinná ke dni podání návrhu na vklad.

Základem daně je cena sjednaná (kupní cena), ale jen v případě, že cena zjištěná znalcem není vyšší. Sazba daně se zvyšuje bez časového omezení. Další velké změny v dani z převodu nemovitostí pak mají přijít od ledna 2014. Vyplývá to z návrhu ministerstva financí, který je nyní v připomínkovém řízení.

Daň za rok začne platit kupující 

Jednou z největších změn je, že daň bude platit kupující (nabyvatel). Dnes daň platí většinou prodávající a kupující je ručitelem daně. Výjimkou z pravidla, že daň platí prodávající, jsou některé případy, kdy dochází k přechodu vlastnického práva, např. při výkonu rozhodnutí či exekuci, vydržení a nabytí ve veřejné dražbě. V těchto případech už dnes platí daň nabyvatel.

Institut ručitele za daň má být od roku 2014 zrušen.

Často i bez posudku 

Nová úprava by měla přinést zjednodušení této daně. Bude spočívat hlavně v tom, že u běžných nemovitostí lidí, jako jsou například rodinné a rekreační domky, byty, garáže a některé pozemky, nebude nutné při převodu pořizovat znalecký posudek, takže základem daně bude sjednaná cena. Ušetří se tím řádově tisíce korun.

Stát se ovšem pojistí proti snahám některých lidí toho zneužít. Má být stanoveno, že pokud ve smlouvě uvedená kupní cena bude o více než jednu čtvrtinu nižší než ceny jiných převáděných nemovitostí v daném místě a čase, o nichž nashromáždily údaje finanční úřady, tak se základ daně stanoví jiným způsobem.

Buď jím bude cena odpovídající jiným převáděným nemovitostem zjištěná finančním úřadem, nebo cena, kterou na žádost poplatníka určí znalec. V tom případě však poplatník bude muset zaplatit i znalecký odhad.

Zjednodušení se dočkají i manželé. Při nabytí nemovitostí do společného jmění podá přiznání jen jeden z nich. Až dosud při prodeji společného majetku musel každý podat přiznání za svůj ideální podíl.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám