Hlavní obsah

Vánoce zřejmě budou tradičně na blátě, koncem prosince má být až pět stupňů

Novinky, jas

Meteorologové v úterý poodkryli každoroční tajenku s počasím o vánočních svátcích. Podle dlouhodobé předpovědi Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) bude prosinec srážkově i teplotně průměrný. V poslední dekádě, do níž spadají i svátky, by mělo být převážně zataženo s deštěm či smíšenými srážkami. Přes den budou teploty stoupat od jednoho do pěti stupňů Celsia.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Sníh si zřejmě na Vánoce užijeme pouze na horách

Článek

Prvních deset prosincových dní by mělo být "zataženo až oblačno, občas sněžení postupně sněhové přeháňky," uvedli meteorologové. Uprostřed období bude polojasno s nízkou oblačností a mlhami. "Ve druhé polovině období bude postupně opět zataženo až oblačno se sněžením nebo smíšenými srážkami, místy mrznoucími, které budou přecházet v dešťové," stojí v dlouhodobé předpovědi.

Nejnižší noční teploty budou nejprve kolísat mezi minus osmi a minus 12 stupni, při vyjasnění může být až minus 17 stupňů Celsia. Ve druhé polovině dekády se v noci "oteplí" na minus dva až čtyři stupně. Přes den se rtuť teploměru bude šplhat na minus osm až minus dva, později bude kolísat mezi nulou a šesti stupni.

Od 10. do 20. prosince bude "zataženo až oblačno, občas se srážkami, zpočátku většinou sněhovými, postupně  v nižších polohách dešťovými," tvrdí ČHMÚ. V noci budou teploty kolísat nejdříve mezi minus sedmi a minus jedním stupněm, postupně mezi minus třemi a třemi stupni Celsia. Přes den bude mezi jedním a sedmi stupni.

Závěrečná, vánoční dekáda bude ve znamení zatažené oblohy, místy se bude objevovat déšť, mrznoucí srážky nebo déšť se sněhem. Na horách by mohlo být přechodně oblačnosti méně.

Noční teploty budou zpočátku klesat k minus sedmi až minus jednomu stupni, postupně budou kolísat mezi minus třemi a třemi stupni Celsia. Při vyjasnění by mohlo být až minus deset.

Denní maxima se dostanou nejprve do intervalu minus jednoho až pěti stupňů, při zmenšené oblačnosti může být až sedm stupňů Celsia.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám