Hlavní obsah

Blížící se Vánoce lákají na řadu akcí

Právo, Radmila Hrdinová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vánoce už přešlapují přede dveřmi. Aby se z nich nestaly svátky nákupů, pečení a uklízení, záleží jen na vás. Chcete-li si navodit tu správnou vánoční náladu, je k tomu dost příležitostí.

Článek

Třeba návštěva jedné z mnoha výstav věnovaných vánočním lidovým zvykům, především stavbě betlémů. Jen v Praze se jich nabízí hned několik a podobně je tomu takřka v každém městě.

Návštěvníci metropole najdou betlémy v podzemních prostorách Betlémské kaple. Letošní výstava dává přednost betlémům vyřezaným ze dřeva, ale najdeme tu i ty ze skla, keramiky, papíru, železa, kukuřičného šustí či z těsta.

Již třetím rokem mohou obdivovat betlémy také návštěvníci Muzea Karlova mostu na Křižovnickém náměstí a určitě by vám neměla ujít výstava Od Vánoc do Vánoc v galerii Nejvyššího purkrabství Pražského hradu, která kromě betlémů nabízí i průmyslově vyráběné vánoční ozdoby ze skla, dřeva, cínu, vosku, papíru a dalších materiálů, louskáčky, věnce, zvonkohry, hvězdy i desítky dětských hraček.

To vše z rodinné sbírky manželů Evy a Ivana Steigrových. Součástí výstavy je i promítání trikových filmů Ivana Steigera o českých betlémech a dětských hračkách.

Mnozí si Vánoce nedovedou představit bez líbezných tónů Rybovy České mše vánoční. Až do Štědrého dne si ji můžete vyslechnout v mnoha kostelích i koncertních síních, občas i ve scénickém provedení.

Jan Jakub Ryba a jeho život

Jejího autora představuje výstava v Pedagogickém muzeu J. A. Komenského v Praze ve Valdštejnské ulici v Praze. Ačkoli je Jakub Jan Ryba (1765 až 1815) vnímán především jako skladatel, on sám spatřoval smysl svého života v pedagogické práci. Od roku 1788 působil jako učitel a regenschori v Rožmitále pod Třemšínem a jeho školní deníky jsou poutavým svědectvím o těžké úloze obrozeneckého učitele na maloměstě.

„Na jeho příkladu se snažíme ukázat, co na přelomu 18. a 19. století obnášelo být učitelem,“ říká autor výstavy Jan Šimek.

Ryba zaváděl do výuky moderní prvky a snažil se z dětí vychovat vzdělané a řádné občany. Představu o výuce před dvěma staletími doplňuje stylizovaná školní třída z 19. století a ukázka dobových učebnic.

„U žáků byl oblíbený a jako učitel úspěšný. Celý život se ale potýkal s nepřízní nadřízených, faráře a panských úředníků, kteří školu považovali za něco podřadného,“ dodává Šimek.

Vánoce připomínají i divadla

Vánoční atmosféru vám pomůže naladit i návštěva divadel. Pražské Národní divadlo zařazuje na repertoár již tradičně Čajkovského balet Louskáček – Vánoční příběh a Rybovu vánoční mši v provedení Dětské opery Praha.

Státní opera Praha uvede 25. 12. vánoční koncert Český betlém. Na programu budou pastorely českých kantorů Betlém Václava Trojana, Zpěvy betlémské Jana Seidla a scénické pásmo lidových koled Český betlém Josefa Krčka.

Za purpurou do Semaforu

Kdo si chce připomenout vůni purpury, ten ať zajde do Divadla Semafor na večer nazvaný Tiše a ochotně… Divácky oblíbeným evergreenem je již řadu let půvabné představení Aškenazyho Vánoční povídky aneb Jak jsem se ztratil v Divadle v Dlouhé i Vánoční vzpomínka Spolku Kašpar v Divadle v Celetné, komponované vánoční večery nabízí tradičně Studio Ypsilon a řada dalších divadel.

Vánoce za časů našich prababiček aneb Jak se v Čechách strašívalo je název divadelního představení, jež uvádí českobudějovické Studio Dell’arte na řadě míst v jižních Čechách i na Moravě. Hry o narození Páně má na repertoáru i ostravská Aréna a tamní Divadlo loutek, pražská Viola a Divadlo ABC, brněnská Polárka, Loutkové divadlo Radost i Městské divadlo Brno, vánoční hry se provozují i v řadě kostelů.

Jak je vidět, možností, jak získat vánoční náladu, je řada. Jen se zvednout od televizních obrazovek nebo od horečného uklízení a nakupování a uvědomit si, že Vánoce jsou především svátky radosti a tu je nejlépe sdílet v pohodě s blízkými lidmi.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám