Hlavní obsah

Rodiče by to s dárky pro děti neměli přehánět

Každý rodič touží svému dítěti udělat radost a tak nakoupí řadu dárků, že samy děti nevědí, co s nimi. Podle psychologů je to ale velká chyba. Děti by podle nich měly dostat dárků jen pár a vždycky si uvědomovat, že na ně nemají žádný nárok. Učí se tak skromnosti a lze jim posléze mnohem lépe vysvětlit, že nikdy není tolik peněz, aby šlo pořídit vše, co si člověk přeje.

Článek

"Rodiče mají tendenci splácet dětem dluh, že jsou od rána do večera v práci. Dělají to tím, že jim kupují hodně dárků. A pak většina rodin říká, že mají doma plyšáků, že by s nimi mohli dláždit chodníky. Děti si s nimi ale vůbec nehrají," upozorňuje psycholog Jeroným Klimeš.

Podle něj by dětem stačila desetina hraček, rodiče by se jim spíš měli víc věnovat.

Vánoce postupně ztrácí své kouzlo

Vánoce se stávají oslavou konzumu. Dřívější svátky slunovratu, později oslava narození Krista postupně ztratily náplň. Výsledkem je zvláštní patvar.

"Vánoce dnes většinou znamenají velké rodinné obžerství, kde se utratí peníze a výsledek je o ničem. Nebo je rodiny přestávají slavit úplně," je přesvědčen Klimeš.

Podle něj dřív byla obvyklá štědrost vůči koledníkům a pocestným. Dnes se dává vybrané osobě či pár blízkým jeden veliký dárek. Na nejchudší se vůbec nemyslí.

"Žijeme v době ideologického vakua. Důsledkem ztráty myšlenky je konzum, to, že se lidé ženou za požitkem a nad smyslem či důsledky svého konání příliš nepřemýšlejí," dodává psychlog.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám