Hlavní obsah

V Krkonoších porazili strom pro Prahu, do metropole přijede v úterý

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vrchlabí

Dřevorubci pokáceli ve Vrchlabí sedmadvacet metrů vysoký smrk ztepilý, který ozdobí vánoční trhy v Praze. Odborníci už pošesté vybrali strom z Krkonoš. Poprvé se však strom nekácel v nepřístupném terénu, a tak neobvyklou podívanou mohly sledovat desítky lidí. Zhruba 65 až 70 let starý strom v neděli večer zamíří do Prahy.

Foto: Jakub Macháček, ČTK

Dřevorubci strom pokáceli ve Vrchlabí-Herlíkovicích.

Článek

Do hlavního města přijede v úterý časně ráno a slavnostně se rozsvítí v sobotu 28. listopadu, řekla  mluvčí vánočních trhů Hana Tietze.

"Smrk ztepilý vyrazí přibližně ve 22:00, do této doby platí zákaz jízdy kamionů. Jeho cesta povede do Milovic, pojede směrem na Trutnov a Hradec Králové a pak po dálnici až do Milovic, kde zůstane na chráněném parkovišti zhruba do pondělní půlnoci. Potom se vydá přímo na Staroměstské náměstí za doprovodu policie," řekla mluvčí.

Strom začali kácet dřevorubci v devět hodin ráno, asi o půl dvanácté ho s pomocí dalších dělníků naložili na speciální americký tahač. Delší čas pak ještě zabralo upevnění větví.

Foto: Jakub Macháček, ČTK

Sedmdesátiletý smrk bude do Prahy přepraven v úterý.

Výběru stromu se věnuje velká pozornost a dendrologové jej podrobují řadě zkoušek. Musí být hezky rostlý, ale především zdravý a dobře dostupný pro techniku. Letošní strom rostl blízko koryta Labe a bylo by jej stejně nutno pokácet.

"V jeho blízkosti je totiž také most a kdyby přišla povodeň a strom by smetla, mohl by most poškodit," řekl starosta Vrchlabí Jan Sobotka.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám