Hlavní obsah

Jak originálně zabalit vánoční dárky

Právo, Miroslava Kubišová

Vánoce se kvapem blíží, a tak máme nejvyšší čas připravit dárky. Jak je hezky zabalit? S péčí, láskou a vtipem, ať obdarovaní hned vědí, že je máme rádi.

Foto: Miroslava Kubišová, Právo

Krásně zabalit dárky zvládnete také.

Článek

Pro nápadité balení toho moc nepotřebujeme. V papírnictví si vybereme jeden či dva vzájemně k sobě ladící vánoční papíry, barevný vlnitý papír a organtýnovou stuhu, nebo dekorační látku z organtýnu ve vzájemně shodných tónech. Klasickou zlatou a stříbrnou můžeme vždy doplnit o další barvy.

Postup na několika příkladech
Placatá válcovitá láhev koňaku či šampónu
1. Širší válcovitý tvar hezky zabalíme do vroubkovaného a dárkového papíru. Nepravidelnou koňakovou láhev vyrovnáme válcem z polokartonu a položíme ji na ozdobný balicí papír. Papír vystřihneme s přidáním na dno a hrdlo, láhev jím ovineme a zajistíme i s dnem průhlednou lepicí páskou. Podle rozměru válce uřízneme pás vroubkovaného papíru tak, aby mezi oběma stranami zbývalo 1,5 cm.
2. V kraji vlnitého papíru u spoje prostřihneme pravidelné trojúhelníky ve vzdálenosti 4 až 5 cm. Ve špičkách trojúhelníků vyrazíme děrovačkou nebo jehlicí dírky. Pásem obalíme láhev a protilehlé dírky svážeme stužkami na uzlíky či mašličky. Pak balicí papír u hrdla stáhneme a zavážeme stuhou ustřiženou z organtýnové látky.
Láhev vína
3. Darovaná láhev dobrého vína může také čekat pod stromečkem ve svátečním obalu. Láhev položíme na zlatý či stříbrný papír a odměříme jeho spotřebu tak, aby rozměr vyhovoval i na výšku. Ze stříbrného papíru ustřihneme dva čtverce o straně 20 cm a uprostřed každého vystřihneme otvor na hrdlo láhve.
4. Oba čtverce přetáhneme najednou přes hrdlo a těsně je stáhneme. Potom papír na hrdle omotáme lepicí páskou tak, aby cípy směřovaly vzhůru. Celou láhev ovineme stříbrným papírem, který na dně poskládáme a přilepíme lepicí páskou. Hrdlo pak převážeme organtýnovou stuhou, kterou zavážeme na mašli.
Kulatý krém či parfém
5. Kulatý dárek, třeba krabičku parfému nebo krému, snadno zabalíme do poddajného papíru nebo látky (např. organtýnu). Dva archy papíru či čtverce látky přeložíme úhlopříčně, asi 3 cm přes sebe, a uprostřed je slepíme průhlednou lepicí páskou. Krabičku pak položíme do středu.
6. Potom levou polovinu látky shrneme a upravíme do velkých pravidelných záhybů. Totéž uděláme i na pravé straně, až se obě části uprostřed spojí. Ustřihneme asi 30 cm široké organtýnové stuhy a shrnuté konce svážeme na straně skladů do obyčejné mašle.
Kniha
7. Balení do vzoru hvězdy se zdá na první pohled složité, není ale nijak těžké. Podle přední strany krabičky naměříme a uřízneme vroubkový papír. Ozdobný balicí papír ustřihneme dostatečně dlouhý a široký tak, aby ovinul krabičku a konce se dotýkaly. Zarýhneme hrany, papír rozložíme a odstřihneme všechny čtyři čtverce rohů.
8. Zbytek rozdělíme na čtyři stejné díly, které prostřihneme k okraji spodního dílu. Všechny postranní pásy složíme do kratších a uprostřed delších špiček a procvakneme v nich děrovačkou otvory. Pruhy pak přehneme ke středu krabičky, protáhneme jimi stužky a zavážeme.
9. Neskrývejme knihy v balení, stejně se to pozná. Raději vytvořme krásný a jednoduchý obal. Na balicí papír položíme rozevřenou knihu, naznačíme její šířku s délkou, a z každé strany přidáme 5 cm. Pěticentimetrové okraje nejdřív podélně založíme a pak přebal zepředu i zezadu zasuneme do knihy.
10. Z organtýnu ustřihneme široký pruh, který podélně složíme spojem dovnitř a celou knihu jím přebalíme. Vzadu pruh založíme a přichytneme kouskem průhledné pásky. Délku a šířku knihy pak ovineme ozdobnou stužkou a vepředu ji zavážeme na uzlík s ozdobnou mašlí. Za mašli zasuneme malou dekoraci, třeba sušené květy či různé větvičky, které rozložíme do vějíře.

Doporučujeme

  • Vlnitý papír koupíme ve výtvarných potřebách nebo v některých papírnictvích.
  • Organtýnovou látku koupíme v prodejnách s dekoračními potřebami (role 35x300 cm stojí 29 Kč), roli ozdobného papíru dostaneme asi za 28 Kč a sadu dekoračních stužek koupíme již za 29 Kč v papírnictví.
  • Vlnitý papír řežeme ostrým řezáčkem na kartonové podložce vždy přes vlnitou stranu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám