Hlavní obsah

Po explozích v Ankaře zahynulo 128 lidí, tvrdí prokurdská strana

Aktualizováno

Po dvou bombových útocích v tureckém hlavním městě Ankaře v sobotu zahynulo 128 lidí. Uvedla to v neděli prokurdská Lidová demokratická strana (HDP), jejíž sympatizanti zřejmě tvoří většinu obětí. Identifikováno prý už má 120 těl, zbylých osm zatím ne, uvedla agentura Reuters.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: V Ankaře lidé uctívají památku obětí sobotních bombových útokůVideo: Reuters

 
Článek

Oficiální bilance tureckých úřadů prozatím uvádí 95 mrtvých a 246 zraněných. Ve vážném stavu je v nemocnici 65 lidí. V Turecku v neděli začal vyhlášený třídenní smutek.

Dvě nálože, které podle dosavadních poznatků vyšetřovatelů odpálili zřejmě sebevražední útočníci, vybuchly v sobotu dopoledne před hlavním vlakovým nádražím v Ankaře. V té době se tam shromažďovali účastníci plánovaného mírového pochodu, který svolaly levicové organizace na protest proti narůstajícímu násilí mezi vládou a kurdskými separatisty.

Foto: Umit Bektas, Reuters

Účastnice pochodu k uctění obětí sobotních výbuchů v Ankaře drží květinu u policejního kordónu, který blokuje přístup na místo útoků.

Vládní činitelé uvedli, že za činem zřejmě stojí radikálové z hnutí Islámský stát, povstalci ze Strany kurdských pracujících (PKK) nebo některá z krajně levicových skupin. K odpovědnosti za útoky se zatím nikdo nepřihlásil.

Foto: Emrah Gurel, ČTK/AP

Policie uzavřela dopravu na hlavní třídě v turecké metropoli a blokuje přístup na místo útoku kvůli probíhajícímu vyšetřování.

Zástupci strany HDP už v sobotu vládu obvinili, že na útocích částečně nese vinu, protože nezajistila podrobné vyšetřování podobných útoků. Na příznivce HDP mířilo několik útoků před červnovými parlamentními volbami. Prezident i premiér tato obvinění odmítli.

Foto: Osman Orsal, Reuters

Karafiáty za oběti víkendové exploze v turecké Ankaře.

Turecká vláda už jmenovala čtyři hlavní vyšetřovatele, kteří budou po pachatelích pátrat. Policie ve středotureckém městě Konya zadržela 14 podezřelých příslušníků Islámského státu. Neuvedla ale, zda zatýkání s útoky v Ankaře nějak souvisí.

Další nálety na kurdské separatisty

Turecké vojenské letectvo podniklo další nálety na pozice kurdských separatistů ze zakázané Strany kurdských pracujících (PKK) na území Turecka i sousedního Iráku, oznámila v neděli turecká armáda.

Kvůli listopadovým parlamentním volbám PKK v sobotu ohlásila dočasné jednostranné příměří. Její bojovníci se prý jen budou bránit otevřeným útokům, uvedla agentura Reuters.

Násilné střety mezi ozbrojenci z PKK a bezpečnostními složkami jsou v posledních týdnech v Turecku téměř na denním pořádku. Proces usilující o mírové řešení problémů kolem velké kurdské menšiny v Turecku zkrachoval letos v červenci. O život od té doby přišlo přes 150 příslušníků tureckých bezpečnostních sil a stovky ozbrojenců PKK.

Turecká armáda oznámila, že v neděli bombardovala pozice PKK v oblasti Zap a Metina na severu Iráku. Při sobotních náletech prý na jihovýchodě Turecka u města Lice přišlo o život 14 bojovníků PKK.

Kurdové bojují o autonomii v Turecku od roku 1984 a ozbrojený boj si už vyžádal na 40 tisíc životů. V roce 2012 začala mírová jednání s tureckým státem a až do začátku nynějších násilností konflikt prakticky ustal díky vyhlášenému příměří. Nové násilí se vystupňovalo poté, co turecká armáda začala útočit na pozice PKK na severu Iráku.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám